Skatt ved salg av overskuddsstrøm

Foreslår særregler med bunnfradrag på 10 000 kroner.

Del
Advokat Jørgen Strøm-Andersen i Regnskap Norge.

Høringsforslag et - Skatt ved salg av overskuddsstrøm fra solcelleanlegg mv. i private hjem - er nå sendt ut.

Overskuddsstrøm oppstår der produksjon av strøm i private hjem i perioder er større enn forbruket av strøm. 

Etter gjeldende regler er inntekt fra salg av egenprodusert strøm skattepliktig. I praksis har imidlertid inntekter fra salg av overskuddsstrøm fra privat bolig/fritidsbolig ikke blitt skattlagt.

Beskjedne inntekter

Dette skyldes dels at denne type inntekt fra egen bolig og fritidsbolig først har aktualisert seg de senere inntektsår, dels at ulike strømavtaler mv. har gjort det krevende for etaten å gi tilstrekkelig veiledning rundt beregning av skattepliktig inntekt, fradrag mv. 

Videre har Skatteetaten i pressemelding 12.3.2024 klargjort at de ikke vil skattlegge inntekter ved salg av overskuddsstrøm fra solcelleanlegg i boliger for inntektsåret 2023 eller tidligere år: Ingen skatt på strøm fra solceller i private hjem for inntektsåret 2023 

I høringsnotatet uttaler departementet at hvis en ikke tar hensyn til produksjonens eller inntektens størrelse, kan gjennomføringen av skatteplikten bli uforholdsmessig krevende for både skattepliktige og skattemyndighet. Samtidig vil det ofte være snakk om relativt beskjedne inntekter. 

Særregler

Departementets forslag er at det innføres en skattefri beløpsgrense på 10 000 kroner, kombinert med et sjablongfradrag på 15 prosent i overskytende inntekt. Departementet antar at forslaget dermed vil medføre at inntekt ved salg av overskuddsstrøm fra egen bolig/fritidseiendom normalt blir skattefri. 

Det legges opp til separate, men like, beløpsgrenser for henholdsvis skattyterens boligeiendom og eventuelle fritidseiendommer. 

Særreglene foreslås imidlertid ikke å gjelde ikke for bolig- eller fritidseiendommer som ikke brukes av eieren til henholdsvis eget bolig- eller fritidsformål. Dette innebærer for eksempel at rene utleieboliger faller utenfor særregelen. 

Det avgrenses mot strømproduksjon tilknyttet bygning som er del av næringsvirksomhet, og videre mot tilfeller der strømproduksjonen i seg selv er å anse som virksomhet eller krever konsesjon. 

Kort frist

Høringsfristen er kort, og er satt til 14. august 2024. Departementet tar deretter sikte på å fremme forslaget i statsbudsjettet for 2025. 

Departementet foreslår at endringene i skatteloven skal tre i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2024. Rapporteringsplikten for kraftleverandørene foreslås å tre i kraft med virkning først fra inntektsåret 2025. Dette slik at både skattemyndighetene og opplysningspliktige gis tilstrekkelig tid til å etablere rapporteringsløsningen i egne systemer. 

For inntektsåret 2024 må skattyter derfor foreta en egenrapportering av eventuell skattepliktig inntekt når salg av overskuddsstrøm overstiger beløpsgrensen, basert på veiledning fra skattemyndighetene og informasjon fra kraftleverandør om strømsalg.