Ny forskrift skal gi enklere innsyn i aksjeeierskap

En ny forskrift, som nå har trådt i kraft, gjør det enklere å vite hvem som eier aksjer i norske selskaper.

Del
Nå er det lettere å vite hvem som eier aksjer i norske selskaper. Foto: GettyImages

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt en ny forskrift som skal gjøre det enklere å finne ut hvem som eier aksjer i norske selskaper. Forskriften trådte i kraft 1. februar 2025 og inngår i tiltakene i regjeringens fempunktsplan for større åpenhet om aksjeeierskap. 

Dagens regelverk 

Både aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper er allerede i dag lovpålagt å føre oversikter over sine aksjeeiere. Aksjeselskaper kan velge om oversikten skal føres som en aksjeeierbok, eller om selskapet skal registrere seg hos en verdipapirsentral og dermed føre aksjeeierregister.

Allmennaksjeselskaper skal alltid føre aksjeeierregister. I 2021 ble det også vedtatt at allmennheten skal ha rett til innsyn i hvem som er eiere av forvalterregisterte aksjer, men ikrafttredelsen av denne bestemmelsen, hjemlet i allmennaksjeloven § 4-5 andre ledd, skjedde først nå, den 1. februar 2025. 

Den som ber om innsyn, må etter gjeldende regler dekke kostnadene ved innsynet. Innsyn i aksjeeierbøker kan i praksis være vanskelig tilgjengelig ved at man aktivt må be om det fra registerfører eller selskapet selv. Den faktiske åpenheten er derfor ikke like stor som den rettslige. 

Hovedpunktene i den nye innsynsforskriften 

I den nye forskriften fastsetter departementet regler for raskere og enklere innsyn i aksjeeierbøker og aksjeeierregistre, inkludert krav om at opplysninger skal være gratis tilgjengelig og leveres elektronisk innen tre dager. 

Forskriften skal også tydeliggjøre kravene for selskaper med forvalterregistrerte aksjer, det vil si aksjer der en bank eller et finansforetak står oppført i aksjeeierregisteret i stedet for den reelle (utenlandske) eieren. Blant annet pålegges disse selskapene minst én gang i året å offentliggjøre en oversikt over eierne av de forvalterregistrerte aksjene. 

Forskriftens hovedpunkter oppsummert: 

Innsyn i aksjeeierboken: 

  • skal gis  innen tre virkedager 
  • skal vise hvem som var aksjeeiere på det tidspunktet innsynskravet ble mottatt, samt at det (som i dag) skal gis informasjon om eventuelle endringer i aksjeeierboken etter innsynsbegjæringen.
  • skal gis kostnadsfritt, dog med unntak på nærmere vilkår ved misbruk av ordningen ved gjentatte innsynskrav fra samme person. 

Innsyn i aksjeeierregisteret: 

  • skal gis via verdipapirsentralens innsynsløsning hvis aksjene er registrert i en verdipapirsentral som tilbyr søkbare innsynsløsninger
  • skal gis innen én virkedag
  • skal vise hvem som var aksjeeiere i registeret slik det var registrert på verdipapirkonto ved utløpet av oppgjørsdagen forrige virkedag.
  • skal gis kostnadsfritt, dog med unntak på nærmere vilkår ved misbruk av ordningen ved gjentatte innsynskrav fra samme person. 

Innsyn i hvem som eier forvalterregistrerte aksjer: 

  • skal gis mot at selskapet kan kreve å få dekket sine faktiske kostnader på nærmere vilkår
  • skal gis innen en frist på seks uker
  • skal kunne utleveres i en oversikt i det formatet selskapet finner hensiktsmessig
  • skal gis av den enkelte formidleren som har eierinformasjonen til selskapet per det tidspunktet selskapet selv har oppgitt, omtalt som «record date»
  • skal dessuten gis gjennom periodisk offentliggjøring av eiere av forvalterregistrerte aksjer. Periodisk offentliggjøring skal skje minst én gang i året, og vil anslagsvis innebære 50 000 – 100 000 kroner i årlige kostnader per selskap som omfattes. 

 Regnskap Norges høringssvar 6.9.2024.