Julesammenkomster betalt av arbeidsgiver

Før jul arrangeres det ofte flere sosiale sammenkomster som arbeidsgiver dekker. Dette kan være julebord for de ansatte, julelunsjer for forretningsforbindelser og juletrefester for ansattes barn.

Del
Mye godt i vente i førjulstiden! Foto: AdobeStock

Etter hovedregelen er slike arrangement ytet av arbeidsgiver skattepliktig for mottaker, jf. skatteloven § 5-1. Men hvordan kan slike sammenkomster bli skattefritt for de som deltar, enten det er ansatte eller andre personer som ikke er direkte knyttet til arbeidsgiveren.  

Er det noen forskjell i skattereglene om julebord for de ansatte og julelunsjer for arbeidsgivers leverandører, kunder og andre samarbeidspartnere? Hvordan er skattereglene for juletrefesten for de ansatte sine barn? 

Julebord for de ansatte 

Julebord henvender seg til de som har direkte tilknytning til arbeidsgiver, og har sin hensikt i å øke trivsel og samhørighet på arbeidsplassen. Det kan ytes skattefritt så lenge julebordet tilbys alle eller en betydelig del av de ansatte. 

Et annet vilkår for at julebordet kan være skattefritt, er at det er rimelig i skattelovens forstand. Det som ligger i begrepet rimelig, er at det er vanlig i arbeidslivet, og at kostnadene holder seg til et vanlig kostnadsnivå også innenfor bransjespesifikke forhold. Hotellopphold i utlandet eller i Norge kan også være innenfor, hvis det er begrenset til to overnattinger.  Ektefeller og samboere kan også være med på julebordet uten at det utløser skatteplikt. Juletrefester for de ansattes barn er også ansett til å være skattefritt når invitasjonen går til alle ansatte med barn.  

Julebord og juletrefestene for de ansattes barn, blir skattemessig fradragsberettiget for arbeidsgiver når arrangementene anses å være velferdstiltak. Da blir også deltagelsen på arrangementene også skattefritt for de ansatte, som innebærer at dette ikke skal rapporteres på a-meldingen.  Dersom julebordet blir skattepliktig for de ansatte, må godtgjørelsen lønnsrapporteres, eller eventuelt gi det som en skattefri gave, innenfor den generelle gavegrensen. Julebordet skal da vurderes til antatt generell  omsetningsverdi, jf. skatteloven § 5-3. 

Julelunsj for arbeidsgivers forretningsforbindelser 

I motsetning til julebord for de ansatte, er det fastsatte rammer på hva som kan ytes skattefritt. Julelunsj for forretningsforbindelser henvender seg utad til personer og bedrifter som ikke er knyttet til bedriften. Eksempler på forretningsforbindelser er kunder og leverandører, regnskapsførere og konsulenter. Kostnader som bedriften har i forbindelse med julelunsjer for disse er som hovedregel ikke fradragsberettiget, jf. skatteloven § 6-21. Hvis kostnadene til julelunsjen relaterer seg til en beskjeden bevertning i tilknytning til forhandlinger e.l. med kunder eller forretningsforbindelser, så kan fradraget likevel gjelde dersom:  

  • Kostnaden knytter seg til bedriften 
  • Julelunsjen finner sted i forretningstiden eller i umiddelbar forbindelse med forhandlinger eller demonstrasjon av varer 
  • Det finner sted på arbeidsstedet eller hvis det ikke er kantine eller annen rimelig serveringsmulighet 
  • Det ikke serveres brennevin 
  • Kostnadene på servering ikke overstiger det som er angitt i satsforskriften § 10 første ledd. (I 2024 utgjør kostnadene på servering kr 562). 

Hvis beløpsgrensen er overskredet eller det serveres brennevin, blir ingen del av kostnadene fradragsberettiget, jf. FSSD § 6-21-2 første ledd femte punktum. Som dokumentasjon må bilaget påføres formål, navn på deltakerne og navn på virksomheten de representerer, jf. bokføringsforskriften § 5-10.  

For mer informasjon om representasjon, se Skatte-ABC: R-13 Representasjon - Skatteetaten