Ferievikarer – hva må du huske på?

Få oversikt over viktige regler rundt bruken av ferievikarer.

Del
Dette må du tenkte på når det gjelder ferievikarer! Foto: Getty Images

Sommerferien nærmer seg, og med det kanskje også behovet for å ansette ferievikarer.

Mange ferievikarer, og en del arbeidsgivere, er ikke klar over ferievikarenes rettigheter. Her får du en oversikt over punkter det er viktig å merke seg når det gjelder reglene rundt bruken av ferievikarer.

Når kan ferievikarer benyttes?

Arbeidsmiljølovens utgangspunkt er at ansettelser skal være faste, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 (1).

En ferievikar blir ansatt i en tidsbegrenset periode. Det vil si at arbeidsgivere har ansatte i en midlertidig stilling og må forholde seg til en unntaksbestemmelse i lovverket, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) a og b.

Arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) bokstav f, som ga arbeidsgivere generell adgang til å ansette noen midlertidig for inntil 12 måneder ble fjernet 1. juli 2022.

Krav til skriftlig arbeidsavtale

Alle ferievikarer skal ha en skriftlig arbeidsavtale, uansett om de bare skal jobbe i et par uker, jf. arbeidsmiljøloven § 14-5.

I arbeidsavtalen må det fremgå at arbeidstaker er midlertidig ansatt etter arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) bokstav a og b. Se detaljert beskrivelse på Arbeidstilsynets sider for mer informasjon

Nye krav til arbeidsavtaler gjelder også for vikarer

For å gi arbeidstakere tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår kommer det fra 1. juli 2024 nye krav til hvilke opplysninger arbeidsavtalen skal inneholde.

Blant annet skal arbeidsavtalen være klar snarest mulig og senest 1 uke etter oppstart.

Merk også ny presumpsjonsregel om fast ansettelse dersom det ikke opplyses at arbeidsforholdet er midlertidig. Fra 1. juli vil Arbeidsmiljøloven § 14-6 tredje ledd lyde:

Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst om at arbeidsforholdet er midlertidig, jf. første ledd bokstav e og 14-5, skal det legges til grunn at arbeidstakeren har fast ansettelse dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.

For mer informasjon se Arbeidstilsynets beskrivelse av endringene her

Hvor lenge er ferievikaren ansatt?

En ferievikar har ingen oppsigelse. Vikariatet avsluttes etter avtalt sluttdato.

Vikarer under 18 år

Det finnes egne regler for arbeidstid for vikarer som ikke har fylt 18 år. Vi vil ikke gå nærmere inn på disse reglene her, men du kan lese mer på Arbeidstilsynets sider:

Arbeidstid for personer under 18 år (arbeidstilsynet.no)

Lønn og OTP

Det finnes ingen generelle minstelønnsbestemmelser i Norge. En rekke tariffavtaler har imidlertid minimumsregler for lønnsnivået.

Når det gjelder overtidsarbeid er det lovbestemt at det skal utbetales et tillegg på minimum 40 %.

Det er verdt å merke seg at det kan finnes en allmenngjort tariffavtale innenfor arbeidstakerens «arbeidsområde». Allmengjøring innebærer at alle ansatte som arbeider innen et fag eller virksomhet, som faller inn under virkeområdet til den allmenngjort tariffavtalen, har krav på minimum de lønns- og arbeidsvilkår som fremgår av tariffavtalen. Dette gjelder særlig innenfor bygg- og anleggsbransjen og restaurantbransjen.

Når det gjelder OTP innebærer reglene fra 1. januar 2022 at alle private arbeidsgivere må spare minst 2 % av arbeidstakeres inntekt fra første krone og opp til 12G.

Sesongarbeidere har samme rettigheter til OTP som andre ansatte, som innebærer at de skal meldes inn når de er 13 år og tjener minst kr 1 000 (ordinære virksomheter) eller kr 10 000 (skattefrie organisasjoner mv).

Har ferievikarer rett på ferie?

Ferievikarer skal anses som vanlige ansatte, og de har i utgangspunktet rett til ferie på lik linje med dem.

Arbeidstakere har rett til å ta ut fire uker og en dag i ferie i løpet av et kalenderår, og rett til å avvikle 18 av disse feriedagene i perioden 1. juni til 30. september.

I praksis tar ferievikarer sjelden ut ferie under arbeidsperioden som vikar, men avvikler den heller før eller etter arbeidsperioden.

Feriepenger til ferievikarer

Ferievikarer tjener opp feriepenger av sin lønn på samme måte som vanlige ansatte.

Feriepengene blir gjerne utbetalt i et sluttoppgjør sammen med resterende lønn når vikarperioden er over.

Når vikariatet slutter

Husk å avslutte arbeidsforhold og melde ferievikarer ut av pensjonsordningen når vikariatet slutter.