«Små grønne drypp gir økt bærekraft»
– Det er en gavepakke å kombinere tall og miljø. Nå kan jeg bruke miljøengasjementet mitt i rollen som regnskapsfører, forteller Siri.
Hun har skrevet prosjektoppgaven «Regnskapsbransjen som pådriver for grønn vekst» ved handelshøyskolen BI. Og det er ingen tilfeldighet at Siri Kristoffersen Hamre (37), med 14 års erfaring som regnskapsfører, ville bruke noen hundre timer av fritiden sin til å ta et dypdykk i det grønne skifte i egen bransje.
Siri hadde et sterkt miljøengasjement i ungdomsårene som ga seg utslag i medlemskap i Venstre. Selv om Siri på langt nær er så politiske aktiv i dag, brenner hun like sterkt for miljøet. Det ga seg også utslag i en liten forretningsdrift for syv år siden.
Startet butikk
– Jeg og mannen min startet en nettbutikk med miljøvennlige varer ved siden av jobbene våre. Vi fikk ikke tid til å holde på mer enn i to år fordi tiden ikke strakk til, men jeg tror økt gjenbruk vil skyte mer og mer fart i hele samfunnet, sier Siri.
Det tror hun også er tilfelle innen bærekraft og bærekraftsrapportering.
– Vi har bare sett starten på det grønne skifte, og det vil påvirke regnskapsbransjen. Bedriftene må synliggjøre i sine årsrapporter konkrete bærekraftstiltak som gjennomføres. Dette må inn i det totale regnskapet, og her regnskapsførerne kommer inn, sier Siri og er rask med å tilføye:
– Små grønne drypp gir økt bærekraft, både i bedriftene og hos regnskapsforetakene. Jeg føler meg heldig som kan jeg bruke miljøengasjementet mitt i jobben min, forteller Siri som er statsautorisert regnskapsfører hos Saga Regnskap & Rådgivning i Revetal i Vestfold.
Tall og miljø
Hun ser frem til at bærekraft får en naturlig del av en regnskapsførers oppgaver. Det var også utslagsgivende for at Siri skrev prosjektoppgaven «Regnskapsbransjen som pådriver for grønn vekst».
– De små og mellomstore bedriftene står for en betydelig andel av klimagassutslippene, og det er viktig å få med SMB-ene for å klare å få til en grønn omstilling i samfunnet. Hoveddelene av regnskapsbransjens kunder er SMB-er, og regnskapsføreren er for mange av sine kunder den viktigste sparringspartneren. Regnskapsføreren kan derfor være en god pådriver for å få SMB-ene til å begynne med grønn omstilling, forteller Siri.
Hun har i prosjektoppgaven sett på hvordan regnskapsbransjen kan bidra til å skape grønn vekst, og hva regnskapsforetakene tenker om å tilby bærekraftsrelaterte tjenester og de største barrierene knyttet til dette.
Nettverk teller
– Regnskapsbyråene er tjenesteytende bedrifter og har selv et relativt lite fotavtrykk. De vil nok derfor kunne ha størst påvirkning for å løse samfunnsflokene med klima og miljø ved å dulte sine egne kunder til å komme i gang med bærekraftig omstilling, mener Siri.
– De største regnskapsbyråene er allerede i gang med å tilby bærekraftsrelaterte tjenester, men de mindre byråene har i liten grad begynt å tilby slike tjenester. Det er noen barrierer å komme over for å komme i gang med dette i de mindre byråene. Selv om noen av de er i gang, så er det nok av stor betydning å få til et nettverk og samarbeid i bransjen for å sammen overkomme barrierene, fortsetter Siri.
Mer kunnskap
I intervjuene Siri har gjort med regnskapsbyråene og Regnskap Norge, kom det frem at kunnskap, kapasitet og praktisk utførelse er de største barrierene selskapene har for å komme i gang.
Bærekraft er et enormt fagfelt å sette seg inn i, og regnskapsbransjen sliter allerede med kapasitet. Det har vært en økning i etterspørselen etter regnskapstjenester de siste årene, og det er utfordrende for byråene å få tak i erfarne regnskapsførere.
Økte inntekter
– Samtidig gir salg av bærekraftstjenester nye inntektsmuligheter i en stadig mer automatisert hverdag. Hvis ikke det enkelte regnskapsbyrå begynner å jobbe med dette, kan flere komme til kort når etterspørselen etter disse tjenestene skyter fart. Da er risikoen stor for å miste gode kunder til de større regnskapsbyråene, påpeker Siri.
Hun mener Regnskap Norge kan spille en viktig rolle når det gjelder kunnskap og nettverk på bærekraftsområdet i regnskapsbransjen.
– Jeg tror det er nøkkelen for at regnskapsførere skal prioritere bærekraft – helst før det blir en obligatorisk del av årsregnskapet til kundene. Veiledning fra eksperter på bærekraft i Regnskap Norge og etablering av et nettverk blant oss regnskapsførere vil ha stor betydning, mener Siri.
Må føre an
Selv fikk hun øynene opp for bærekraftsrådgivning da Hans Christian Ellefsen - direktør for Teknologi, Innovasjon og Bærekraft i Regnskap Norge - gjestet arbeidsplassen hennes.
– Det er ingen tvil om at bransjeorganisasjonen fører an når det gjelder bærekraft i regnskapsforetakene, mener Siri som intervjuet Sara Wilsgaard, fagansvarlig bærekraft for Regnskap Norge, i prosjektoppgaven sin.
– Hennes perspektiver er nyttige. Vi har en jobb å gjøre i bransjen vår, og heg tror mange nok grønne drypp vil gi oss en grønn bølge om få år, mener Siri.
Det deles helt og fullt av Sara.
Eget forum
– Regnskap Norge har etablert et bærekraftsforum for sine medlemmer og lanserer til høsten et nytt sertifiseringsprogram for å bli sertifisert bærekraftsrådgiverer. Vi ser stor verdi i å dele kunnskap og ha erfaringsutveksling i bransjen gjennom vårt bærekraftsforum.
– Oppgaven til understøtter også de erfaringene vi har så langt. Vi ser også at flere av de mindre regnskapsforetakene ønsker å tilby bærekraftstjenester og mange av de har meldt seg på høstens nye sertifiseringsprogram. Vi vil legge til rette for gode arenaer for våre medlemmer fremover slik at vi reduserer barrierene for å komme i gang og øker kompetansen i bransjen gjennom å dele erfaring med hvordan det er å jobbe med bærekraft i praksis, sier Sara Wilsgaard.