Sjukt bra i regnskapsbransjen
Sykefraværet i regnskapsbransjen er lavere enn snittet for den norske arbeidsstokken. Det til tross for at det er en bransje som ofte leverer på korte tidsfrister. Sjefen i Regnskap Norge er ydmyk over innsatsen til medlemmene.
– Det er gledelig å konstatere at sykefraværet er forholdsvis lavt i regnskapsbransjen, en bransje som møter høye krav til kvalitet og tidsfrister, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Sykefravær et høyt og stigende i Norge. Dette gjelder også regnskapsbransjen der det sykemeldte fraværet (langtidssykemelding) har økt til 4,1 %. Dette er imidlertid langt under gjennomsnittet for norsk arbeidsliv der det legemeldte fraværet er 6 %.
Stressfaktor
– Det som er godt å konstatere er at det egenmeldte sykefraværet er lavt; både i regnskapsbransjen og for norsk næringsliv generelt. På vegne av regnskapsbransjen er det samtidig godt å konstatere er sykefraværet er forholdsvis lavt sammenliknet med resten av arbeidslivet. Det gjør meg også ydmyk i forhold til den stå-på-holdningen som kjennetegner bransjen, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
– Generelt er sykefraværet i regnskapsbransjen ganske stabilt, men de siste årene ser vi at det har økt. Som bak alle sykefraværstall er det nok også i regnskapsbransjen ulike årsaker til denne utviklingen. Et spesielt forhold som jeg likevel tror har gjort seg gjeldende som alvorlig stressfaktor, er den omfattende omstillingen Skatteetaten iverksatte med digital skattemelding.
Blir lyttet til
– Gjennom to år har regnskapsbransje måttet håndtere, på vegne av store deler av næringslivet, en omstilling som ikke har gått på skinner. Og alle vet hvor alvorlig det er å ikke levere skattemeldingen i tide, med fare for å få mulkt eller straffeskatt. Dette har også Regnskap Norge brukt mye tid på, forteller Aale-Hansen.
– Takket være god dialog med Skatteetaten fikk vi innvilget utsatt innsending av skattemelding, men ikke automatisk av årsregnskap. Summen av dette har vært en ugrei byrde som bransjen har måttet bære, som har ført til merarbeid og overtid i en periode med allerede knappet tidsfrister. At noen er blitt utslitt av dette, har jeg stor forståelse for, sier Rune Aale-Hansen.