«Si ja til krypto-kunder, men lag en tydelig avtale»

– Kryptotoget har forlatt hovedstasjonen. Valutaen er ingen døgnflue, og regnskapsførere som tar imot kryptokunder vil ha et forsprang, mener seniorrådgiver Bjørn Kienholz Bjercke i teknologi-, innovasjon- og bærekraftsavdelingen i Regnskap Norge.

Del
– Jo fortere et regnskapsforetak tar imot kryptokunder, jo mer forberedt er det på å betjene det økende markedet av kryptokunder som kommer, mener Bjørn Kienholz Bjercke . Foto: Regnskap Norge

Regnskapsbransjen er i stadig endring. Nye IT-løsninger fra leveandørne avlaster mange rutineoppgaver, mens fremveksten av kunstig intelligens åpner opp for nye arbeidsmetoder. 

Digital valuta dukket opp for 15 år siden, med Bitcoin som mest kjent. Bitcoin har ca. 52,25% av all kryptovaluta verdi og er derfor den største, samt at det meste av kryptovaluta teknisk er basert på Bitcoin som utgangspunkt. 

Lovlig og sporbart 

Flere regnskapsforetak har vært, og fortsatt er, skeptiske til å ha kunder som handler i kryptovalkuta, mens andre har etablert egne kryptoteam for å ta imot den kundegruppen.  

– Vi forstår skepsisen, men da er det verdt å få frem at de aller fleste kryptovalutaer, som Bitcoin, er fult sporbare via blokkjeden, slik Økokrim og Skatteetaten kan bekrefte. Hvis du følger regnskapsførerloven, god regnskapsføringsskikk, etablerer gode rutiner for dine kunder og kjører en god hvitvaskingskontroll, er det ingen grunn til at du skal avvise en kunde som driver handel med kryptovaluta og kryptoeiendeler. Krypto er ikke kriminelt – og dessuten er det fullt sporbart, sier seniorrådgiver Bjørn Kienholz Bjercke i teknologi-, innovasjon- og bærekraftsavdelingen i Regnskap Norge. 

Klare avtaler 

– Vårt råd er å si ja til kryptokunder, men lag en tydelig avtale. Sett begrensninger i oppdragsavtalen ved kun å handle med norske kroner ved kjøp og salg, og at kundene forholder seg til de åtte kryptobørsene som er godkjent av Finanstilsynet, legger han til. 

Kienholz Bjercke forteller at det ikke er egne skatteregler for kryptovaluta, og det anses skattemessig som et formuesobjekt.  

– Gevinst fra salg av kryptovaluta og kryptoeiendeler er skattepliktig med 22 prosent. Om du driver dette som virksomhet, så skal gevinst/tap ved realisasjon ikke med i beregningen av personinntekt, sier Kienholz Bjercke. 

Han mener det vil være strategisk for regnskapsførere å starte med å bistå kunder med et lite omfang med kryptovaluta.  

Trygghet og forståelse 

– Det gjør det enklere for regnskapsførere å få billag, men også enklere å få med seg hvordan handelen har foregått. Det vil skape trygghet og forståelse. Jo fortere et regnskapsforetak tar imot kryptokunder, jo mer forberedt er det på å betjene det økende markedet av kryptokunder som kommer. Kryptotoget har forlatt hovedstasjonen. Valutaen er ingen døgnflue, og de som kaster seg opp toget i fart har et forsprang, mener Kienholz Bjercke. 

Han forstår at det for mange foretak kan være krevende å komme i gang med kryptokunder. 

– Hele bedriften må akseptere at de tar imot kryptokunder, slik at det skapes en felles forståelse for å ta imot en voksende kundegruppe, De små regnskapsforetakene har en fordel ved at de kan snu seg mye fortere rundt og starte med å ta imot en liten andel kryptokunder. De som er raskest ute med å forstå det, vil lettere kunne ta imot mer komplekse kunder, mener Kienholz Bjercke. 

Glipp av inntekter 

–  I Norge ser vi at regnskapsfører går glipp av inntekter ved å nekte å tilby sine tjenester til bedrifter som har krypto investeringer. Det handler om god dialog med kunden, dokumentasjon, bilagsbehandling og godt formulerte oppdragsavtale, sier han. 

– Du kan som regnskapsfører kreve at bedriften kjøper fra en av de åtte av Finanstilsynets godkjente norske kryptobørsene, og holder midlene på egen wallet, eller hos børsen der de ble kjøpt, sier På den måten kan du som regnskapsfører kontrollere at det er verken kriminelt eller vanskelig å bokføre. Å bygge opp kompetanse på dette området vil dette gi regnskapsførere en unik mulighet for å påta seg mer komplekse oppdrag i fremtiden, sier Bjørn Kienholz Bjercke.