«Sertifisering er kronen på verket»
De to første kullene til Regnskap Norge er nå sertifisert som bærekraftsrådgivere. – Sertifiseringen er nødvendig for å øke og dokumentere kunnskapen for oss som skal bistå andre på bærekraft, sier Kenneth Medlie Johansen.

Han har nettopp bestått «eksamen», etter å ha deltatt på et av de to første kullene i sertifiseringsprogrammet bærekraftsrådgiver i regi av Regnskap Norge.
I disse dager kan 50 deltakere fra ulike deler av landet smykke seg med tittelen sertifisert bærekraftsrådgiver.
Dokumentert kunnskap
En av disse er altså Kenneth, som er rådgiver i økonomistyring - og nå også sertifisert bærekraftsrådgiver - i selskapet Estimer som består av lokale økonomer med eierskap i selskapet. Fra lokalene ved nordlyskatedralen i Alta bistår selskapet kundene med regnskapstjenester, rådgivning og økonomistyring.
– Regnskap Norge treffer godt med sitt faglige innhold i sertifiseringsprogrammet. Det er ingen tvil om at bransjeforeningen synes å være godt forberedt på det som nå kommer på rapporteringssiden. Det vil kundene våre merke, mener Kenneth.
– Hva slags nytte har du av sertifiseringen?
– I Estimer har vi de siste tre årene brukt en del tid på å kurse og oppdatere oss på bærekraftsrapportering og klimaregnskap. Likevel fikk vi mye oppdatert informasjon og mange gode innspill til hvordan tilnærme oss det faglige i utarbeidelsen av rapportering for SMB’er. Det å inneha en slik sertifisering gjør det også enklere å dokumentere Estimers kunnskap på området. Dette er viktig, for klima og bærekraft er under stadig faglig utvikling.
Skyter fart
– Hva tenker du om de standarder og verktøy Regnskap Norge vektlegger i sertifiseringen?
– Regnskap Norge synes å ha truffet godt på bærekraftsrapportering og hva det skal rapporteres på gjennom sitt arbeid med NSRS. Fremover blir det viktig å ha fokus på talldelen og hvordan man på en effektiv måte kan rapportere de viktigste tallene på en dokumenterbar og lik måte for selskapene. Tallene må i likhet til økonomi være gjenstand for revisjon og innsyn. Dette tror jeg blir den største utfordringen framover, spesielt for SMB’er.
– Hvordan vurderer du vekstpotensialet til Estimer og andre foretak som tidlig skaffer seg kunnskap om bærekraftsrapportering?
– Nå synes det å komme noen forenklinger i EUS Omnibus. Likevel kommer det til å skyte fart fremover nå som de store selskapene har begynt med pliktig rapportering. I tillegg har vi en del sektorer som reiseliv, bygg & anlegg og havbruk, hvor bærekraftsrapportering og klimaregnskap allerede er «pliktig» - og ønskelig - rapportering. Det å starte tidlig med å bygge bred faglig kunnskap blant de ansatte vil være et pluss for oss. Estimer har allerede brukt en del tid på dette, men sertifiseringen er kronen på verket nå som vi allerede har gått i gang med å jobbe med dette for en del av våre kunder, sier Kenneth.
Nye kull venter
– Vi planlegger kull 3 og 4 fra høsten av, og har allerede over 30 på venteliste. Her gjelder det å være tidlig ute hvis en skal sikre seg plass på programmet. Spesielt med tanke på at VSME-standarden vi fokusererer på, mest sannsynlig får en mye større rolle enn opprinnelig tiltenkt, sier Sara Wilsgaard, fagansvarlig for bærekraft i Regnskap Norge.
Bærekraftsdirektivet CSRD ble fra 1. november 2024 omfattet av regnskapsloven. Det innebærer at virksomheter som omfattes av regelverket må rapportere på bærekraft fra og med regnskapsåret 2024. Regnskap Norge venter at stadig flere vil ønske å rapportere på bærekraft, også frivillig.
– Det betyr at flere kunder vil kunne trenger bistand fra regnskapsføreren sin til bærekraftsrapportering, ettersom regnskapsfører sitter på mye av de mest vesentlige datapunktene. Men da gjelder det å gjøre kunden oppmerksom på at dette kan de bestå med. Tør å takke ja til å ta oppdrag innen bærekraftsrapportering, vi er her for å støtte våre medlemmer gjennom kurs, veiledning og fagsupport, sier Sara Wilsgaard.