Regnskapsførere som vampyrer og fantasy-helter
På utkikk etter litt uvanlig ferielektyre? Hva med en fantasy-serie eller to hvor kvinnelige regnskapsførere er heltinner i hver sin Game of Thrones-aktige verden, eller kanskje en bokserie om en vampyr-regnskapsfører?
Hele åtte sesonger av Game of Thrones – 73 episoder – rullet over skjermen uten at noen fikk se en eneste regnskapsfører gjøre noe heroisk.
Jada, handlingen var så vidt innom Jernbanken her og der, og det var et gjennomgående slagord at «A Lannister always pays his debts». Men enhver som ønsket å se plot-linjer hvor debet og kredit – eller til og med en hardtslående regnskapsfører eller to – hadde en prominent posisjon i handlingen, satt skuffet tilbake.
Fantasy-genren er likevel ikke uten eksempler på episke historier, faktisk hele bokserier, hvor regnskapsførere eller regnskapskunsten plasseres mer eller mindre i begivenhetenes sentrum. Og vi har funnet frem til et par av dem.
Anbefalt av «sjefen sjøl»
I den første av disse – The Dagger and the Coin av Daniel Abraham – er den ene av heltene regnskapsfører i en bank. Hun får i oppdrag å smugle en hel nasjonalformue gjennom en krigssone, og må i prosessen holde gullet skjult for styrkene på begge sider for å kunne redde verden.
Ifølge Game of Thrones-forfatter George R. R. Martin har bøkene «Everything I look for in a fantasy». Tilbakemeldingene på Amazon tyder på at dette riktignok er en bokserie hvor forfatteren har gjort karakterene mindre opptatt av sverd og drager og mer av økonomi, handel og finans, samtidig som han har klart å konstruere deres gjerninger på en måte som gjør dem interessante og troverdige i et fantasy-univers.
I ekte fantasy-tradisjon er dette en lang og omfattende saga, fortalt over hele fem bøker. Hvis bok én skulle falle i smak, kan du sikkert bruke hele sommerferien på denne serien alene!
Det «tyngre» alternativet
En annen bokserie i fantasy-genren – The Masquerade av Seth Dickinson – handler om Baru Cormorant, en ung kvinne i et okkupert land. På grunn av sine matematiske kunnskaper bortføres hun fra sine foreldre for å utdannes av okkupasjonsmakten, og hun tilbys en stilling som regnskapsfører i et naboland.
I mellomtiden har hun utviklet et hat til okkupantene som gjør henne beredt til å ofre alt for å frigjøre sitt folk, og derfor tar hun mål av seg å klatre høyt nok i hierarkiet til å velte hele systemet. Det tar tid og det tar oppofrelser, men alle de viktige trådene knyttes visst sammen i et solid teppe til slutt.
Skal vi bedømme etter anmeldelsene på Amazon.com, er dette engasjerende lesning – om enn i et dystopisk og tidvis ganske mørkt univers. Leserne blir glad i karakterene og engasjert i deres skjebner, kanskje fordi ingen av dem – godt i tråd med tradisjonen fra GoT-sagaen – noen sinne kan føle seg helt trygge.
Det «lettere» alternativet
Hvis du heller vil ha humor og kanskje foretrekker vampyrbitt fremfor sverdslag, kan serien «Fred the Vampire Accountant» kanskje være noe.
Her har vi i hvert fall å gjøre med en forfatter som ikke akkurat slenger om seg med overdrevne løfter om hva bøkene tilfører leseren av underholdningsverdi. Bok nummer én i serien heter The Utterly Uninteresting and Unadventurous Tales of Fred, the Vampire Accountant, og da er tonen på en måte satt både for denne og de andre seks bøkene i serien (hver på rundt 300 sider).
Bøkene ser ut til å være gjennomsyret av den tørrvittige formen for humor som noen kanskje kjenner fra Terry Pratchetts Discworld-serie. Og sånn må det kanskje være når universet ikke bare er befolket med vampyr-regnskapsførere, men også varulver, drager og andre fantasi-skapninger?
Alle disse bokseriene finnes også som lydbøker, men dessverre er ingen av dem (ennå) oversatt til norsk. Og sannsynligvis har det lite for seg å vente på at HBO lager TV-serie ut av noen av dem?