Millionsatsing på banebrytende forskning i regnskapsbransjen

Regnskap Norge investerer to millioner kroner i 2025, og deretter økende millionbeløp i årene fremover, for å styrke forskning og utvikling i regnskapsbransjen. Målet er å øke kompetansen og lønnsomheten for regnskapsførere gjennom samarbeid med akademiske institusjoner og andre aktører.

Del
– Vi gjennomfører et betydelig løft innen forskning og utvikling, sier Hans Christian Ellefsen, direktør for teknologi, innovasjon og bærekraft i Regnskap Norge.  Foto: Regnskap Norge

– Dette er første steg i et betydelig løft for å gi regnskapsførerne nye forretningsmuligheter og grunnlag for lønnsom vekst. Satsingen vil være en styrking for hele bransjen, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.  

Regnskap Norge ser et hav av muligheter for regnskapsbransjen i årene som kommer. Spørsmålet er hva det er fordelaktig å satse på. Noen av svarene kan bli å finne gjennom faglig samarbeid inn mot akademia.   

Sponsing av doktorgrad 

– I første omgang satser Regnskap Norge to millioner kroner i 2025. Dette forventer jeg vil øke i årene fremover, når FoU-satsingen vår tar form. Målet er  økt kompetanse, økt lønnsomhet og økt forståelse for regnskapsyrket. Vi sikter mot å etablere strategisk partnerskap med akademiske institusjoner og andre aktører som kan gi tilgang til banebrytende forskning og kompetanse innen regnskapsbransjen, sier Aale-Hansen om Forsknings- og Utviklingsplanen (FoU) som gjelder frem til 2027.  

Midlene skal brukes til forskning på temaer som rekruttering, lederskap, digitalisering, AI, bærekraft og innovasjon, prising av tjenester, og skal tildeles gjennom åpen invitasjon. Sponsing av doktorgrader og studenter er også aktuelt.   

Kundebehov og lønnsomhet 

– Vi ønsker å gjennomføre et betydelig løft innen forskning og utvikling for å styrke medlemmers muligheter for lønnsom vekst, men også for å møte behov hos kundene, sier Hans Christian Ellefsen, direktør for teknologi, innovasjon og bærekraft i Regnskap Norge.  

– FoU er en kompleks prosess som krever spesialisert kunnskap, ferdigheter og ressurser. Derfor ønsker Regnskap Norge å etablere et strategisk partnerskap med akademiske institusjoner og andre aktører som kan gi tilgang til banebrytende forskning og kompetanse innen regnskapsbransjen. Tildeling av forskningsmidler skal i hovedsak tildeles ved åpen invitasjon til akademiske miljøer og andre relevante aktører, forteller Ellefsen.   

Klare fordeler 

Regnskap Norge er klar på at FoU-satsingen er en vinn-vinn-situasjon for alle parter:   

  • Fordeler for Regnskap Norge: Planen vil styrke kunnskapen om regnskapsyrket, utvikle medarbeidere og levere på strategidelmålene. 
  • Fordeler for medlemmer: Medlemmene kan utvikle forretningsmodeller, forbedre regnskapsprosesser og metoder, skape nye produkter og tjenester, og styrke fagmiljøet. 
  • Fordeler for samarbeidspartnere: Akademiske partnere kan gjennomføre relevant forskning, få tilgang til data og informasjon, overføre kunnskap, forbedre synlighet, og skape ekstra inntekter.