«Med lønn som hjertebarn – fordi lønnsfaget fortjener så mye mer!»

Det er den klare meldingen fra Hanne Strand. Hun er nasjonal leder for Lønn i Aider-konsernet og aktiv i Lønnslaget og Ledernettverket, to fora startet av Bente Sofie Larsen for å løfte frem lønn i regnskapsbransjen – med Regnskap Norge som strategisk partner.

Del
– Nettverk binder lønn sterkere sammen, mener foran t.v. Monica Lønning (VIEW Ledger), Rakhee Malhotra (Regnskap Norge), Tanja Fagerhol (Accountor), bak f.v. Bente Sofie Larsen (Amesto) , Dennis Sjøgren (BDO), Hanne Strand (Aider), Hilde Elvestuen (Regnskap Norge) og Erik Bekkåsen (Azets). Foto: Regnskap Norge

Lønnsfaget har hatt en spesiell betydning for Hanne Strand gjennom hele karrieren. Det gjør at hun er opptatt av å legge myten død om hvor enkelt det er å jobbe med lønn.  

– Lønn er så mye mer enn bare å taste inn noen tall og sende ut en lønnsslipp. Mitt slagord er: «Med lønn som hjertebarn – fordi lønnsfaget fortjener så mye mer», sier Hanne, nasjonal leder for tjenesteområdet Lønn i Aider med 80 ansatte fordelt på 12 team.  

Rivende utvikling 

Hanne mener kompleksiteten i faget aldri har vært større. – Lønn omfatter alt fra tariffavtaler og arbeidstidsordninger til global mobilitet. For eksempel ser vi at stadig flere arbeidstakere krysser landegrenser, noe som skaper utfordringer knyttet til lønnssatser, skatt og regler. Dette krever spesialisert kunnskap. I Aider jobber vi tett med både nasjonale og internasjonale kunder for å sikre riktig og effektiv håndtering av slike situasjoner, forteller hun. 

Hanne har drevet med lønn og regnskap i 25 år. Hennes bakgrunn inkluderer blant annet arbeid med lønn i offshoresektoren, som stilte høye krav til spesialisering innen maritim lønn og komplekse tariffavtaler. Dette var starten på en karriere der hun har valgt å dykke dypt inn i lønnsfaget, særlig etter innføringen av A-ordningen i 2015. 

– Utviklingen i lønnsbransjen har vært enorm, fra papirbaserte reiseregninger og tunge, manuelle prosesser, har teknologi og digitalisering tatt faget til et helt nytt nivå. Vi ser en tydelig dreining mot automatisering, der systemer tar seg av produksjonsoppgaver. Likevel blir lønnskompetansen enda viktigere for å sikre riktig oppsett og kontrollere avvik. Samtidig har vi gått fra å være enn ren produksjonsstøtte til å bli strategiske rådgivere for kundene våre. Vi kartlegger prosesser, gir anbefalinger og hjelper kundene med å møte fremtidens utfordringer, sier hun. 

Stolthet i faget 

En viktig del av Hannes arbeid er å bygge stolthet for lønnsfaget, både internt i Aider og i bransjen som helhet. Dette innebærer å tydeliggjøre lønn som et eget ekspertområde.  

– Når vi rekrutterer, møter vi ofte kandidater som undervurderer kompleksiteten i lønnsfaget. Det er en enorm forskjell på å kjøre lønn for 20 ansatte i én bransje og å håndtere flere tusen i internasjonale konsern. I Aider bygger vi spesialistteam og satser på kompetanseutvikling for våre ansatte. Det hjelper ikke å lære seg ting når kunden banker på døren – vi må være i forkant, sier hun. 

Hun fremhever også viktigheten av samarbeid og nettverk, som Lønnslaget og Ledernettverket, for å løfte faget og utvikle både systemer og mennesker. 

Veien videre 

Når Hanne ser fremover, er hun klar på hva som blir viktigst: å fortsette å utvikle systemer som støtter avviksanalyse, håndtere økt mobilitet blant ansatte, og møte de stadig mer komplekse kravene fra kundene. 

– Vi må tørre å spesialisere oss og satse på fremtidens utfordringer, som global mobility og komplekse arbeidstidsordninger. Samtidig må vi holde på stoltheten i faget. Lønn er så mye mer enn en knapp å trykke på, eller en automatisert prosess – det handler om juridiske problemstillinger, HR-administrasjon, rådgivning og optimalisering av prosesser.  

Med Hannes lidenskap og målrettede tilnærming er det liten tvil om at hun vil fortsette å gi lønn større anerkjennelse som et komplekst og avgjørende fagområde. 

Nettverk som løfter lønn 

Det er ikke tilfeldig at Hanne er aktiv i to nettverk: Lønnslaget og Ledernettverket. Begge disse nettverkene er ble opprettet på initiativ fra Bente Sofie Larsen. I disse dager begynner Bente i ny stilling som direktør for lønn i Amesto, og får ansvar for 50 ansatte som alle er tilknyttet samme lokasjon.   

Lønnslaget er et åpent nettverk for alle som jobber med eller er interessert i lønnsområdet, uavhengig av om de jobber in-house, i regnskapsbyrå, hos systemleverandører eller i andre roller.   

– Idéen til Lønnslaget startet med min egen opplevelse av at det manglet arenaer hvor vi som jobber med lønn kunne bygge relasjoner, dele erfaringer og inspirere hverandre. I mange bransjesammenhenger var det lite fokus på lønnsområdet utover det fagorienterte, og det var få lønnsfolk å se på konferanser og kurs, forteller Bente. 

– Lønnslaget begynte som en digital møteplass og er en privat gruppe på LinkedIn hvor vi kunne dele og diskutere med andre lønnsfolk. Gruppen ble etablert i mai 2024 og har nå 400 medlemmer. Vi hadde vårt første fysiske treff i november med over 70 påmeldte. Vårt fokus ligger på kunnskapsdeling, innovasjon og å skape et trygt og støttende fellesskap i bransjen, enten vi møtes fysisk eller digitalt, forteller Bente.  

Samler lønnssjefer 

Hun er også primus motor for det nystartede Ledernettverket, et lukket nettverk for de øverste lederne på lønnsområdet i de største regnskapsbyråene i Norge.  

– Dette er et nettverk som er etablert for å gi lederne en arena hvor vi kan diskutere bransjeutfordringer og dele innsikt, og sammen bidra til utvikling av bransjen. Vi jobber innen et område i regnskapsbyråbransjen som fortsatt har stort utviklings- og vekstpotensial – og jeg er overbevist om at vi sammen kan bidra til å realisere det raskere, sier hun. 

Den første samlingen var i midten av november hos Regnskap Norge, som også fremover bidrar med møtearena og blir med som en strategisk partner i nettverket. Det forteller Hilde Elvestuen, direktør for HR og fagstøtte i Regnskap Norge.

– Lønn er et viktig fagområde i et regnskap. Dette er et av fagområdene som har vært i en enorm utvikling de siste årene. Ny teknologi, en verden i stor endring, pandemi og økt reisevirksomhet på tvers av landegrenser gjør at de som jobber innen dette fagområdet har hatt mye å henge med på. Aldri har det vel vært så mange endringer i lover regler innen arbeidsrett og skatt som de siste årene. Det har direkte påvirkning på arbeidsdagen til den som jobber med lønn og HR og er tett på sine kunder. Det er krevende å holde seg oppdatert, sier Hilde.

Nye kull

– I vårt sertifiserings program for lønn og HR er vi i gang med kull 10 og 11, og vi har allerede begynt å få påmeldinger til neste års kull. Det sier noe om hvor viktig dette fagområdet er og hvor krevende det er blitt å følge med. Utdanningsløpet er skreddersydd for deg som er autorisert regnskapsfører, regnskapsmedarbeider, og alle øvrige som jobber med lønn og HR, forteller Hilde.

Regnskap Norge er strategisk partner for Ledernettverket. Enbevisst tanke ligger bak den beslutningen.

– Det er viktig for Regnskap Norge å være tett på bransjen, også innenfor lønnsområdet. Gjennom Ledernetteverket får vi vite hva som rører seg hos våre medlemsforetak. Vi kan drøfte utfordringer og sammen peke på muligheter. Nettverket er også en arena der Regnskap Norge kan tilby tjenester til våre medlemmer, sier Hilde.