Kjeltringer i regnskapsførernes rekker
Politiet liker dårlig at regnskapsforetak trår på feil side av loven, og det har de både Finanstilsynet og Regnskap Norge med seg på. Alle parter er klare til å hente frem sine skarpeste virkemidler for å slå ned på aktører som prøver seg på dette.
Det var nok mange i vår bransje som fikk morgenkaffen i halsen 5. mars i år, da Politidirektoratet lanserte sin rapport «Politiets trusselvurdering 2024». I denne rapporten kan man blant annet lese følgende:
«Det finnes regnskapsforetak som virker utelukkende å tilby sine tjenester til kriminelle aktører (kriminalitet som handelsvare). Eksempler på slike tjenester kan være å bistå næringsdrivende i hvordan de kan gå frem for å manipulere regnskap, unndra midler og slå et firma konkurs.»
Også statsautoriserte foretak
Vi har snakket med Økokrim-sjef Pål Lønseth om dette, og stilte ham et spørsmål som mange lovlydige regnskapsførere (og Regnskap Norge-medlemmer) har spurt seg: Er det virkelig statsautoriserte regnskapsforetak blant disse aktørene?
– Noen har autorisasjon, andre burde hatt det når man ser på typen tjenester de utfører. Alt dette deler vi konkret informasjon med Finanstilsynet om. Vi ser begge deler selv om vi ikke har skilt på det i selve trusselvurderingen, sier Lønseth.
Så kan man lure på om, og i så tilfelle hvordan, de aktuelle foretakene får holde på med dette uten å bli fratatt sin tittel. Økokrim-sjefen understreker imidlertid at de har prosedyrer de må følge:
– Her er det viktig å skille mellom hva som er Finanstilsynets oppgaver og hva som er våre oppgaver – det er jo ikke sånn at det er opp til Økokrim å ta autorisasjonen fra noen. Dersom vi åpner etterforskning, vil utfallet av den naturligvis kunne ha betydning for autorisasjonen, men Finanstilsynet kan jo komme inn på et langt tidligere tidspunkt. Terskelen for at vi skal kunne ta ut tiltale ligger høyere, det skal mye mer detaljert informasjon til for det, sier han.
Vektlagt over flere år
Seksjonssjef Anders Grini i Finanstilsynets seksjon for revisjon og regnskapsføring bekrefter at dette er en problemstilling de tar på største alvor:
– Finanstilsynet er kjent med at det er og har vært enkelte foretak og personer med godkjenning som statsautorisert regnskapsfører som bevisst eller ubevisst har bistått kriminelle. Dette er en problemstilling vi har vektlagt over flere år. I tillegg til å gjøre egne undersøkelser, mottar vi også innrapporteringer fra politiet, Skatteetaten og andre relevante etater og interesseorganisasjoner, sier han.
– Finanstilsynets utvelgelse av tilsynsenheter foregår risikobasert, og tips og innrapporteringer fra politi og andre kontrolletater blir prioritert. Finanstilsynet vil i saker hvor grove brudd på regnskapsførerlovgivningen eller annen relevant lovgivning blir avdekket, varsle om tilbakekall av godkjenning. I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å vurdere politianmeldelse, sier Grini.
Slår ned på «sorte får»
Adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge sier at organisasjonen legger stor vekt på å slå ned på foretak som bistår kriminelle.
– At det finnes utro tjenere også blant regnskapsførere vet vi. Regnskap Norges har helt siden etableringen for 55 år siden vært opptatt av å løfte kompetansen og kvaliteten i bransjen. Ved siden av at vi fører kvalitetskontroll på oppdrag av Finanstilsynet, har vi også en egen disiplinærordning som medfører at vi fra tid til annen ekskluderer medlemmer som ikke etterlever hverken lover eller våre egne vedtekter og etiske retningslinjer. Det er heldigvis ikke mange av dem, men de finnes – og vi er opptatt av at de blir avskiltet, sier han.
I stortingsmeldingen om bekjempelse av økonomisk kriminalitet som ble behandlet nå rett før sommerferien, formulerer myndighetene dette på følgende måte: «De fleste profesjonelle tjenesteytere, som for eksempel regnskapsførere, revisorer eller advokater, ønsker også å bidra til at dere klienter opererer innenfor gjeldende regelverk».
– Det var på bakgrunn av dette at vi i et innspillmøte i Justisdepartementet nå nylig, sammen med flere andre organisasjoner, tok til orde for tettere samarbeid med myndighetene for å bidra i kampen mot økonomisk kriminalitet, sier han. Frem til så skjer, har han følgende råd til alle som har behov for å kjøpe eksterne regnskapstjenester:
– Sørg for at du velger et regnskapsforetak som er både statsautorisert og medlem av Regnskap Norge. Det er et viktig tegn på kvalitet, og en forsikring om at aktørens kompetanse og evne til å etterleve regelverk kontrolleres jevnlig, slår Aale-Hansen fast.
Faktaboks:For å sjekke at et regnskapsforetak er statsautorisert og medlem i Regnskap Norge, kan du bruke denne tjenesten og skrive inn navnet på foretaket du lurer på i søkeboksen! |