«Jeg ønsker ikke å leve for å jobbe»
Emil arbeider fire dager i uken, vil at kundene tar deler av jobben hans fordi «da tar de mer ansvar for eget regnskap», og er glad han hoppet av to yrkesvalg for å velge det tredje; regnskapsfører.
– Jeg er litt rastløs, men samtidig målbevisst. Det siste har kommet med stigende alder, sier Emil Follaug (27) og trekker på smilebåndet.
Den sympatiske statsautoriserte regnskapsføreren er medeier og daglig leder i Riktig Regnskap AS i hjembyen Skien i Telemark. For bare få år siden var det ikke i tankene hans å starte eget regnskapsforetak.
Drømmejobben
– Jeg var i fast jobb og hadde ingen planer om å hoppe av fra det fantastiske miljøet jeg var i, både faglig og sosialt, forteller han.
Emil kapret nemlig drømmejobben i konsulent- og rådgivningsselskapet Deloitte. Det var før han var ferdig med studiene i økonomi og ledelse ved Universitet i Sørøst-Norge.
– Jeg lærte masse i Deloitte, og var innom alle oppgavene som ligger til regnskap. Interessant var det å lære en del om revisjon. Læringskurven var bratt, men verdifullt for meg. Hos Deloitte hadde jeg kolleger som delte raust av sine kunnskaper med en nybegynner som meg. Jeg hadde to fantastiske år der, forteller Emil.
Det var i fjor han og en forretningspartner startet Riktig Regnskap AS sammen.
Aldri likt matte
– Jeg hadde litt sommerfugler i magen, men lysten til å prøve meg som grunder overvant spenningen med å si opp en fast jobb, forteller Emil.
De som kjenner Emil, ble overrasket over at han valgte et yrke med tall. Mest overrasket var Emil selv.
– Jeg har helt siden ungdomsskolen hatt et ambivalent forhold til alt som har med tall å gjøre. Matte var ikke favorittfaget, for å si det mildt. Jeg er en sosial fyr som liker mennesker, og jeg valgte å ta et årsstudium i samfunnsplanlegging ved universitet i Agder. Planen var å ta en bachelor, men jeg ga meg mens leken var god. Jeg merket at jeg ikke var motivert for å fortsette, forteller Emil.
Kjørte gravemaskin
Han følte seg rådvill etter å ha lagt studiet på hylla. Løsningen lå nærmere enn han først trodde. Emil kommer fra en håndverker-familie, der alle drever innen bygg og anlegg.
Emil ble alt mulig mann i familie-beskjeftigelsen, alt fra rining til kjøring med gravemaskin. Han holdt det gående i to år, og ser tilbake på det som en verdifull tid.
– Jeg lærte å stå opp tidlig og jobbe hardt. Etter hvert ble helsa en utfordring. Helt fra jeg var barn har jeg hatt leddproblemer. De ble forsterket med fysisk jobb hver eneste dag, men jeg trivdes i bransjen og kunne tenke meg en kontorjobb. Det førte til at jeg tok ingeniørutdannelse, og under studiene gikk det opp for meg at matte ikke var så ille som jeg trodde. Det var en aldri så liten åpenbaring, forteller Emil og smiler.
Ble fristet
Han kjente likevel på en tvil om ingeniør var det rette. Emil følte igjen på en rastløshet, men å ha blitt kvitt tallskrekken åpnet en ny mulighet på hans karrierevei.
– Jeg valgte en bachelor i økonomi og ledelse ved Universitet Sørøst-Norge. Her hadde jeg en fantastisk foreleser som hadde gode knagger å henge teorien på. Han behersket kunsten å forenkle uten at så mye falt ut. Vi brukte en lokal bokhandel som case, og da ble alt veldig konkret. Det påvirket valget om å bli regnskapsfører, og det har jeg aldri angret på. Det føltes godt å havne på rett hylle – i mitt tredje forsøk, sier Emil.
Ansatt sin første
Han føyk som nevnt rett inn i jobben i Deloitte, og hadde ingen planer om søke seg bort.
– Noen ganger skjer ting bare. Det var min forretningspartner som først luftet tanken om å starte eget foretak sammen. Selskapet ble etablert i april i fjor, og det var utpå høsten vi kom i gang. Nå har vi akkurat ansatt en medarbeider på fulltid. Det går over all forventing, og vi vokser i et tempo jeg ikke var forberedt på, forteller Emil.
Kompanjongen hans er en seriegründer. Det gjør at regnskapsfotetaket har rettet seg inn mot kunder som nylig har startet egen virksomhet.
Kundene gjør mer
– Vi tar imot kunder over hele landet. I den digitale verden er det fullt mulig, og vi ser det er behov for å tilby tjenester til gründere som foretrekker et mindre regnskapsforetak. Vi tilbyr alle regnskapstjenester, men legger utstrakt vekt på veiledning og rådgivning, sier Emil og utdyper:
– Vi fjerner bekymringer og regnskapsangsten, og gir tilbake nattesøvnen til gründere som føler de står helt alene. Vi er den trygge havnen som alltid er tilgjengelig, forteller Emil som understreker at han også har etablerte virksomheter på kundelisten.
Mer enn bare tall
Emil erfarer at modellen de jobber etter fungerer bra. Han oppfordrer kundene sine til å ta mer av jobben med regnskap selv.
– For meg handler det om samspill. De må gjerne «ta» en del jobben min. Erfaringene mine er at de tar mer ansvar for eget regnskap da. Flere og flere av kundene mine gjør det, og det gjør at Riktig Regnskap har gått fra å være i en faglig tung bransje og mer over i servicebransjen. Det tror jeg kundene våre ser, og kanskje er det en grunn til at vi opplever en stor pågang. Vi kan bruke mer tid på rådgivning når kundene tar en større del av det tradisjonelle regnskapet, sier Emil.
Fire dagers uke
Selv er han opptatt av å ikke jobbe lange uker med mye overtid, slik det ofte er i regnskapsbransjen.
– Jeg ønsker ikke å leve for å jobbe. Vi har full lønn og fire dagers uke. Det gir mer overskudd til å fungere best mulig. Fleksibilitet, meningsfylte oppgaver, trivsel og ansvar under frihet betyr mer enn lønn for mange regnskapførere, mener Emil.
I disse dager passer det ekstra godt med fire dagers. Emil og samboer Aina Plassen Limi (29) pusser opp et hus på hennes hjemsted i Siljan.
– Jeg får dra nytte av erfaringer fra byggebransjen, men også som regnskapsfører. Målet er å holde budsjettet!