CSRD trådte i kraft i går - gjelder fra årets regnskapsår

Det er et smart trekk av Nikoline å være deltaker på det første kullet til Regnskap Norge for å bli sertifisert bærekraftsrådgiver. 1. november trådte nemlig bærekraftsdirektivet CSRD inn i ny regnskapslov. Og den gjelder fra og med årets regnskapsår.

Del
– Vi må kunne hjelpe kunden med den riktige kunnskapen i forhold til det nye direktivet, sier Nikoline Hildenes. Foto: Regnskap Norge

Nikoline Hildenes (35) fra Nordfjordeid, kundeansvarlig og statsautorisert regnskapsfører hos Accountor, lot seg villig friste – og er snart klar til å være kundenes sparringspartner i jungelen av bærekraftbegreper.  

Det er et smart trekk av Nikoline Hildenes (35), ettersom bærekraft direktivet CSRD fra og med 1. november er omfattet av regnskapsloven. 

Sette kvalitetsstempel  

Det innebærer at virksomheter som omfattes av regelverket må rapportere på bærekraft fra og med regnskapsåret 2024. Og i neste runde betyr det at flere kunder trenger bistand fra regnskapsføreren sin til bærekraftsrapportering, et element som inngår i bedriftens regnskap.  

– Jeg er glad jeg fikk være med på sertifiseringsprogrammet for bærekraftsrådgiver. Vi må kunne hjelpe kunden med den riktige kunnskapen i forhold til det nye direktivet. Bærekraftsrapporten skal ha et like høyt kvalitetsstempel som resten av det arbeidet vi som regnskapsførere utfører, sier Nikoline.  

Hun er tydelig på hva som vil være viktig i rollen som bærekraftsrådgiver.  

– Det er for det første å forklare kunden hva bærekraftsrapportering innebærer. Jeg tror ikke kunden vet hvor omfattende det er. Det andre er å få frem at dette har en gevinst. Rollen min overfor kunden er å gi råd som fører til kostnadsbesparelse i form av reduserte utslipp. Vi snakker vinn-vinn for miljø og økonomi, sier Nikoline som snart er klar for den tredje og siste samlingen i seritifiseringen.  

Mye å lære  

Hun har ikke angret et sekund på å være med på «verdenspremieren» til Regnskap Norge.  

– Det er litt artig og skummelt på én gang! Vi som deltar vil lære mye, men det vil også Regnskap Norge. Det er flere deltakere som tidligere har jobbet litt med bærekraftsrapportering. De deler sine erfaringer og kommer med mange bra tips, sier Nikoline.   

Sara Wilsgaard, fagansvarlig for bærekraft i Regnskap Norge, er leder for sertifiseringen som bærekraftsrådgiver. Hun forteller at kull nummer to er i gang i disse dager, og at behovet for kunnskap på dette feltet er sterkt økende.   

– CSRD er et svært omfattende og krevende regelverk. Langt over tusen store norske foretak har investert store ressurser i å bli klar til å rapportere på standarden for regnskapsåret 2024, forteller Sara.  

Små foretak omfattes 

– Bærekraftsrapporteringdirektivet CSRD bunner i European Green Deal, EUs handlingsplan for grønn omstilling, og skal legge til rette for omstilling til en bærekraftig økonomi. EU mener alvor med å  å forsøke nå målene i Paris-avtalen. Det betyr at de skal kutte klimagassutslipp i EU med 55 prosent innen 2030 og være klimanøytrale innen 2050. Og for å lykkes med det, så må vi omstille hele økonomien vår, sier Sara.  

De betyr at også de små foretakene påvirkes også av bærekraftsdirektivet.  

– CSRD trer i kraft for de store virksomhetene. De vil igjen ha behov for å rapportere på bærekraftsinformasjon i sin verdikjede, og slik vil de små og mellomstore bedriftene bli indirekte rapporteringspliktige. SMBene kan derfor få spørsmål om alt som omfatter bærekraftsinformasjon. Det innebærer klima- og miljøforhold, sosiale aspekter og styringsmessige forhold, forteller Sara.  

Innføringen av bærekraftsdirektivet påvirker utvilsomt rollen til regnskapsførerne.  

Forenklinger i rapportering 

– Det betyr at kundene kommer til å få behov for å rapportere også på bærekraftsinformasjon og utarbeide en bærekraftsrapport. Enten fordi de ønsker det selv eller at de får en forespørsel av kundene sine, fra styret, banken eller forsikringsselskapet, sier Sara og fortsetter:  

– Regnskapsførers rolle er å allerede nå tenke seg til at kundene på et tidspunkt vil ha behov for å utarbeide en bærekraftsrapport og være i forkant og si: Det kan jeg hjelpe deg med! For det kan de. Mye av den informasjon regnskapsføreren skal rapportere på er jo gjerne tilgjengelig i regnskapssystemet.  

Den nordiske foreningen for regnskapsførere (Nordic Accountant Federation, eller bare NAF) har publisert en oppdatert utgave av NSRS (Nordic standard for sustainability reporting).Det skal gjøre det enklere for SMB å rapportere på bærekraft.  

Sara og Nikoline er skjønt enige om at alle forenklinger er hjertelig velkomne.  

–  Vi snakker upløyd mark. Alt som kan gjøre veien videre litt lettere, tar vi imot med stor takk!