Ble kontrollert i fjor – nå er hun selv kontrollør

Victoria er en av kvalitetskontrollørene som er i sving for Regnskap Norge denne høsten. – Jeg gruer meg til én ting: Å føle meg som en dommer, sier hun.

Del
– Det er en sterk drivkraft å kunne bidra til å heve kvaliteten i hele bransjen, sier Victoria Stikholmen. Foto: Regnskap Norge

Nå er 31 kontrollører i sving for å sjekke 320 regnskapsforetak fordelt over store deler av landet. Fem av kontrollørene er helt ferske, og Victoria Stikholmen (33) er en av dem.  

– Min største motivasjon er at jeg brenner for faget og for kvalitet. Det gjør jeg hver eneste dag i jobben min, og det er fokuset jeg tar med meg inn i rollen som kontrollør. Det er en sterk drivkraft å kunne bidra til å heve kvaliteten i hele bransjen, sier Victoria som er statsautorisert regnskapsfører og daglig leder i IHS Regnskap på Lysaker i Bærum.  

Brenner for kvalitet 

Hun er utdannet siviløkonom og samboer med en revisor. Tallforståelsen er stor, og hun har i hele sitt yrkesliv hatt en forkjærlighet for kvalitet på det arbeidet som skal gjøres som statsautorisert regnskapsfører.  

– Det er virkelig noe jeg brenner for. Jeg gir hundre prosent av meg selv til mine kunder, og er opptatt av at mitt firma skal yte best mulig service. Et riktig regnskap er viktig, men også å gi en korrekt analyse av hva som egentlig ligger bak tallene. I ny regnskapsførerlov er et av punktene å kjenne din egen kunde. Det ser jeg som veldig viktig med tanke på å være en god sparringspartner for kundene mine, sier Victoria. 

Hennes eget regnskapsforetak ble kontrollert i fjor, og det var første gang hun ble kontrollert.  

Kjente på stress 

– Det opplevde jeg som stressende. Jeg følte virkelig at jeg skulle opp til eksamen, men til min store overraskelse ble det en positiv og fin opplevelse. Jeg var heldig med min kontrollør som hadde en mentor-tilnærming i utførelsen av kontrollen. Det ble en god faglig samtale, og den positive erfaringen tar jeg med meg i rollen som kontrollør. 

– Hva er den største utfordringen for deg som kontrollør? 

– Jeg gruer meg til én ting: Å føle meg som en dommer. Jeg skal kontrollere kvaliteten deres, og det ligger naturlig til oppgaven, men jeg håper å være en konstruktiv veileder mer enn en «dommer» i de tilfellene der ting må forbedres. Jeg representerer Regnskap Norge når jeg har på hatten som kvalitetskontrollør, og er bevisst på å utføre oppgaven på skikkelig vis ut fra de kontrollpunktene vi har. Jeg ser det som viktig å balansere kvalitet med det til dels kompliserte lovverket, sier Victoria.   

Klare føringer 

Hun synes det er en trygghet for alle parter at rapporten fra kontrolløren går videre til behandling i kvalitetskontrollutvalget, som vedtar det endelige utfallet av kontrollen.   

Victoria skal i høst kontrollere fem regnskapsforetak. Det er satt av 18 timer pr. kontrollobjekt, og timene er fordelt på forberedelse, kontrolldagen og rapportering. Rapporten fra kontrolløren går videre til behandling i kvalitetskontrollutvalget som vedtar det endelige utfallet av kontrollen.   

Regnskapsforetakene blir kontrollert i en syvårs-syklus. Hensikten med kontrollen er: 

  • Sikre at medlemmene utøver sin virksomhet i samsvar med lovgivning og kravet til god regnskapsføringsskikk​.
  • Bidra til at private og offentlige interessenter kan stole på at medlemsforetakene.
  • Følger relevante lover, forskrifter og standarder 
  • Utfører regnskapsoppdragene profesjonelt 
  • Leverer høy kvalitet på produserte regnskaper 
  • Tar ansvar for å avdekke og forebygge 
    økonomisk kriminalitet​. 

 Særlig fokusområde for 2024:  

  • Etterlevelse av hvitvaskingsregelverket 
  • Regnskap i usikre tider (søkelys på nedskrivningsvurderinger og fortsatt drift i oppdragskontrollen).

Hvitvasking

253 av årets 320 kontroller er ordinære kontroller (203 førstegangskontroller og 50 etterkontroller). Det er 67 kontorkontroller (52 førstegangskontroller og 15 etterkontroller).  

– Kvalitetskontrollen er et sentralt element i autorisasjonsordningen, og det er gjennom kontrollen regnskapsforetaket kan vise at de holder det kvalitetsnivået som må til, forteller Hanne Opsahl, direktør for næringspolitikk og kvalitet i Regnskap Norge. 

– Vi ser at det er arbeidet med å følge opp pliktene i hvitvaskingsloven som er mest utfordrende for regnskapsforetakene. Mest gjennomgående i de tilfellene det svikter er at foretaket har benyttet standardmaler for risikovurdering og hvitvaskingsrutiner, uten i tilstrekkelig grad å ha gjort konkrete vurderinger og tilpasninger til egen virksomhet, forteller Opsahl.

Ny avtale 

Finanstilsynet og Regnskap Norge har siden 2012 hatt en avtale om utføringen av kvalitetskontroller. Den går i korthet ut på at Regnskap Norge avlaster tilsynet med å gjennomføre et betydelig antall kontroller.

Avtalen ble fornyet i sommer, og senior tilsynsrådgiver Bernt Jan Aaland i Finanstilsynet uttrykker tilfredshet med at den videreføres.  

Les mer om kvalitetskontrollen