Hvordan skal merverdiavgift periodiseres?
Det er fakturadatoen som styrer når selger og kjøper skal rapportere mva i mva-meldingen. Fakturadatoen kan som hovedregel ikke være tidligere enn leveringsdatoen for varen eller tjenesten. Dette begrenser muligheten for forskuddsfakturering.

Det er dato for utstedelse av salgsdokumentet (fakturadato) som avgjør tidfestingen for merverdiavgiftsrapporteringen, jf. mval. § 15-9.
Bokføringsforskriften har regler for hvilke opplysninger et salgsdokument skal inneholde, herunder krav om fakturadato. Dokumentasjonen av kjøp skal være salgsdokumentet som selgeren har utstedt.
Det er altså den samme datoen som danner grunnlag for rapportering og betaling av utgående merverdiavgift hos selger, og eventuelt fradragsføring av inngående merverdiavgift for kjøper.
Merverdiavgiftslovens periodiseringsregel sikrer symmetri ved at utgående og inngående merverdiavgift behandles i samme termin, så lenge selger og kjøper har like terminlengder.
Fakturering kan tidligst skje på leveringstidspunktet
Det kan som hovedregel ikke utstedes salgsdokument (faktura, kvittering mv.) inklusiv mva. før levering har funnet sted, jf. mval § 15-10 tredje ledd. For slike avgiftspliktige leveranser gjelder et generelt forbud mot forskuddsfakturering. Regelen skal hindre at kjøperen benytter fakturaen til å kreve fradrag for inngående mva før levering er foretatt og uten at det foreligger en avtale om salg. Dersom utgående mva ikke innbetales fra selgers siden, vil staten lide et tap.
Bokføringsforskriften har regler for når et salgsdokument skal utstedes. Etter bff. § 5-2-2 er utgangspunktet at salgsdokument skal utstedes snarest mulig og senest en måned etter levering. Det gjelder særregler for bl.a. leveranser som faktureres månedlig, tjenester som ytes løpende, og strøm og telefoni, jf. bff. §§ 5-2-3 til 5-2-5. Etter disse bestemmelsene er det kun faktisk leverte tjenester som kan faktureres.
Forskuddsfakturering
Det er i bokføringsforskriften gitt anledning til å fakturere nærmere opplistede avgiftspliktige leveranser på forskudd, jf. bff. § 5-2-6.
Dette gjelder for persontransport, servering, abonnementer, leier, avgifter og lignende, og adgang til musser, gallerier, fornøyelsesparker og opplevelsessentre og rett til å overvære idrettsarrangementer. De forskriftsbestemte unntakene må tolkes konkret.
Adgangen til forskuddsfakturering av avgiftspliktig omsetning er begrenset til en periode på ett år, og salgsdokumentet skal så vidt mulig utstedes innenfor det kalenderåret levering finner sted. Departementet kan i tillegg gi dispensasjon til forskuddsfakturering av avgiftspliktig omsetning i særlige tilfeller.
For andre typer avgiftspliktig omsetning enn de som er listet opp i bestemmelsen eller som det er gitt dispensasjon for, kan det ikke utstedes salgsdokument før varen eller tjenesten er levert.
Det er ingen tilsvarende forbud mot forskuddsfakturering av leveranser uten mva. Forskuddsfakturering av varer og tjenester som er fritatt for mva, er bare tillatt dersom avgiftsfritaket kan dokumenteres etter bestemmelsene i merverdiavgiftsforskriften kapittel 6 på tidspunkt salgsdokumentet utstedes.
Finansielt forskudd
I de tilfellene hvor selger ønsker forskuddsbetaling fra kjøper, men hvor det ikke er anledning til forskuddsfakturering, må selger be kjøper om å innbetale et finansielt forskudd. Rene forskudd dokumenteres som betalingstransaksjoner. A-kontofakturering anses ikke som forskuddsfakturering, men som delfakturering av leveranser i en periode. Slik a-kontofakturering kan faktureres med mva.
Særregler for bygge- og anleggsbransjen
For bygg- og anleggsarbeider er det anledning til å utsette faktureringen til arbeidet er fullført, jf. bff. § 8-1-2a. Det må imidlertid utstedes salgsdokument løpende dersom det mottas delbetalinger for utført arbeid eller materialer som er tilført kontraktsgjenstanden. Når arbeidet er fullført eller delbetaling mottatt, skal salgsdokumentet utstedes senest innen en måned etter utløpet av den alminnelige mva-terminen.
For rene forskuddsbetalinger skal det utstedes salgsdokument i samsvar med bygge- og anleggsarbeidets fremdrift, se Skattedirektoratets prinsipputtalelse av 29.08.22.
Omtvistede krav
Selger må utstede salgsdokument selv om det oppstår uenighet mellom selger og kjøper i forbindelse med en leveranse. Den avgiftspliktige omsetningen skal som hovedregel rapporteres i den termin fakturaen er utstedt, også i de tilfeller kravet er omtvistet. I utgangspunktet har kunden fradragsrett for inngående mva på mottatt faktura. Dette gjelder uavhengig av når betalingen av fakturaen skjer.
Når det gjelder omtvistede krav som har sitt grunnlag i tilvirkningskontrakter, skal disse først innrapporteres i mva.-meldingen i den terminen tvisten er endelig avklart eller kravet er betalt, jf. fmva § 15-9-3.
Regelen har ingen betydning for reglene i bokføringsforskriften om når salgsdokumentasjonen skal utstedes. Både selger og kjøper skal bokføre fakturaen i regnskapet på fakturadatoen. Dette gjelder uavhengig av om kjøper bestrider enkelte deler av fakturaens innhold.
Selger og kjøper skal imidlertid utsette bokføring og innrapportering av merverdiavgiften på transaksjonen. Hvis tvisten i ettertid avgjøres i kjøpers favør, må selger utstede en kreditnota som korrigerer faktureringen. Korreksjonen tas da med i mva-meldingen i den termin kreditnotaen utstedes.
Les mer om omtvistede krav i våre artikler Skal omtvistede inngående fakturaer bokføres? og Ny regel om mva for omtvistede krav i tilvirkningskontrakter.
Kan oppstå periodiseringsforskjeller
Periodiseringsregelen etter merverdiavgiftsloven avviker fra tilsvarende bestemmelser i regnskapsloven og skatteloven.
Regnskapsloven bygger på transaksjonsprinsippet, opptjeningsprinsippet og sammenstillingsprinsippet, mens skatteloven som hovedregel bygge på realisasjonsprinsippet.
Det kan dermed oppstå periodiseringsforskjeller mellom regnskap, skatt og merverdiavgift. For eksempel vil leveringsdato som er av betydning for regnskapsmessig og skattemessig rapportering, ofte avvike fra fakturadato som er avgjørende for tidfestingen av mva-rapporteringen.
Man ser imidlertid bort fra regnskaps- og skattemessig periodisering av inntekten når mva-rapporteringen skal tidfestes.