Slik er reglene for ambulerende virksomhet

Når ansatte jobber i en annen avgiftssone enn der arbeidsgivers virksomhet er registrert, må det vurderes hvilken sats som skal brukes for beregning av arbeidsgiveravgift.

Del
Hvilken sats brukes for beregning av arbeidsgiveravgift når ansatte jobber i en annen avgiftssone enn der arbeidsgivers virksomhet er registrert?Foto: Getty Images

Ambulerende virksomhet er virksomhet der: 

  • ansatte utfører hoveddelen av arbeidet i en annen sone enn der arbeidsgiveren er registrert
  • det ikke er plikt til å registrere underenhet der arbeidet utføres.  

 Følgende eksempler kan være ambulerende virksomhet: 

  • transportvirksomhet 
  • arbeidsutleie 
  • bygg- og anleggsvirksomhet  
  • konsulentvirksomhet 
  • arbeid fra hjemmekontor  

Hovedregel for beregning av arbeidsgiveravgift 

Normalt brukes satsen i avgiftssonen der virksomheten er registrert for å beregne arbeidsgiveravgift jf. Avgiftsvedtaket §1 første og andre ledd, men det finnes unntak, blant annet for ambulerende virksomhet. 

"(1) Arbeidsgiveravgift beregnes som hovedregel etter satsen som gjelder i den sonen hvor arbeidsgiver anses å drive virksomhet. Det kan likevel ikke benyttes redusert sats når arbeidsgiver har virksomhet innenfor nærmere angitte sektorer eller når arbeidsgiver er i økonomiske vanskeligheter, jf. § 4 og § 3 annet ledd. 

(2) Et foretak som er arbeidsgiver, anses å drive virksomhet i den kommunen hvor foretaket skal være registrert etter enhetsregisterloven. En privatperson som er arbeidsgiver, anses å drive virksomhet i den kommunen hvor vedkommende er bosatt ifølge folkeregisteret." 

Alle foretak som skal rapportere lønn eller som driver næringsvirksomhet må opprette underenhet. Etter enhetsregisterreglene har arbeidsgiver som driver næringsaktivitet av et visst omfang på flere geografiske steder eller i forskjellige bransjer plikt til å opprette underenhet for hvert nytt sted/ bransje. For mer informasjon se beskrivelsen fra Brønnøysundregistrene 

Ansatte registreres som hovedregel på underenheten der de har sitt faste oppmøtested. Hvis den ansatte ikke har et fast oppmøtested, kan man se på hvor de får arbeidsinstruksene sine fra, eller hvor nærmeste leder med personalansvar er lokalisert. Det er underenhetens arbeidsgiveravgiftssone som skal brukes ved beregning av arbeidsgiveravgift.  

Det er spesielle regler for sektor unntatte virksomheter og ambulerende virksomhet. 

Hvordan beregnes arbeidsgiveravgift for ambulerende virksomhet? 

Ifølge Avgiftsvedtaket §1 fjerde ledd skal arbeidsgiveravgiftssatsen for den sonen den ansatte utfører hoveddelen av arbeidet i kalendermåneden benyttes for den forholdsmessige delen av kalendermånedens lønn som knytter seg til dette arbeidet. 

For fjernarbeid, dvs. arbeid som ikke er stedbundet, gjelder denne regelen bare hvis arbeidet utføres i en sone med høyere sats enn der arbeidsgiveren er registrert.  

Ikke sted-bundet arbeid er arbeid som kan utføres hvor som helst, f.eks. fra hjemmekontor, mens stedbundet arbeid må utføres på et spesifikt sted f.eks. en byggeplass. 

Eksempel på særreglene for fjernarbeid: 

Når hoveddelen av arbeidet er utført fra hjemmekontor i en sone med lavere sats enn der arbeidsgiver er registrert må den høyere satsen der arbeidsgiver er registrert brukes. Dersom hjemmekontoret er i en sone med høyere sats enn der arbeidsgiver er registrert må det brukes høyere sats når hoveddelen av arbeidet utføres fra hjemmekontoret. 

Hva menes med "hoveddelen av arbeidet"? 

Begrepet "hoveddelen av arbeidet" er definert i avgiftsvedtaket § 1 fjerde ledd tredje punktum: 

"Med hoveddelen av arbeidet menes her mer enn halvparten av antall arbeidsdager arbeidstakeren har gjennomført for arbeidsgiveren i løpet av kalendermåneden." 

Arbeidsgiver kan velge å bruke enten arbeidsdager eller arbeidstimer for beregningen, men må være konsekvent i sitt valg. Dersom arbeidstimer benyttes, må lønnsregnskapet kunne generere detaljerte timelister. 

Dersom en ansatt har arbeidet i en kalendermåned: 

  • mindre enn 50 % av tiden i en annen sone enn der virksomheten er registrert, skal hele lønnen rapporteres med arbeidsgiveravgiftssatsen fra registreringssonen.  
  • i flere soner utenfor sonen for registreringsstedet, men det ikke utføres mer enn 50% av arbeidet i en enkelt sone, skal sonen for registreringsstedet brukes. Dette gjelder selv om summen av arbeidet i ulike soner utenfor registreringssonen utgjør mer enn 50% av arbeidstiden 

 Eksempler fra Skatteetatens Skatte ABC 2024  

Eksempel 1 

Arbeidstaker A jobber i bygge- og anleggsbransjen og arbeidet som utføres for en bestemt arbeidsgiver fordeler seg slik for en bestemt kalendermåned: 

60% i sone III 

40% i sone V 

Virksomheten er registrert i sone V. 

Her skal avgift beregnes etter satsen for sone III, altså 6,4%, for 60% av lønnsutbetalingen denne måneden. For resten av lønnsutbetalingen, dvs. 40%, skal en benytte satsen som gjelder for sone V, altså 0%. 

Eksempel 2: 

Arbeidstaker B jobber i et rengjøringsbyrå og arbeidet fordeler seg slik for en bestemt kalendermåned: 

51% i sone V 

25% i sone IV 

24% i sone III som er virksomhetens registreringssone. 

Her jobber arbeidstakeren over 50% i sone V. Det skal således beregnes avgift etter satsen som gjelder for sone V for 51% av lønnsutbetalingene denne måneden, altså 0%. For resten av lønnsutbetalingene skal en benytte satsen som gjelder for sone III. Dette til tross for at den delen av arbeidet som er utført i sone IV overstiger den delen som er utført i registreringssonen. 

Eksempel 3: 

Arbeidstaker D jobber i bygg- og anleggsbransjen og arbeidet fordeler seg slik for en bestemt kalendermåned: 

49% i sone V 

26% i sone IV 

25% i sone III som er virksomhetens registreringssone 

Her er ikke vilkåret om hoveddelen (mer enn 50%) oppfylt verken for sone V eller sone IV. Arbeidsgiveren skal derfor benytte satsen som gjelder for sone III, altså 6,4% for hele lønnsutbetalingen denne måneden. 

Hva må du som lønnsrådgiver passe på? 

Gjør en månedlig vurdering av ambulerende virksomhet 

For å sikre korrekt rapportering må arbeidsgiver/ lønnsrådgiver ved hver kalendermåneds utløp avgjøre om reglene for ambulerende virksomhet gjelder. Dette skyldes at arbeidsgiver skal rapportere arbeidsgiveravgift for én måned av gangen, senest den 5. i påfølgende måned. 

Sørg for at dokumentasjonskravene er oppfylt 

Arbeidsgiver må kunne dokumentere om, og i hvilken grad en ansatt har utført hoveddelen av arbeidet i en annen sone enn der virksomheten er registrert (jf. Skattebetalingsforskriften §5-11-2 niende ledd og bokføringsloven §5 annet ledd nr. 2, §7 og §10 for bokføringspliktige) 

Forklar reglene og følg med på regelendringer 

Hold deg oppdatert på reglene som gjelder og evt. regelendringer, og ha en dialog med kunden/ evt. internt i bedriften der du har lønnsansvar for å sikre riktig valg av arbeidsgiveravgiftssats, riktig rapportering og at dokumentasjonskravene er oppfylt. 

Les mer om arbeidsgiveravgift på: 

 Skattedirektoratets melding om arbeidsgiveravgift til folketrygden 2024  (punkt 3 omtaler ambulerende virksomhet)