Nye satser for minstelønn
Tariffnemda har vedtatt økt minstelønn for ansatte i 9 bransjer fra og med 1. november 2024.
I Norge er det ingen generell lovpålagt minstelønn som gjelder for alle, men for å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i landet, er det vedtatt allmenngjort minstelønn for ansatte i følgende bransjer:
- Bygg
- Renhold
- Overnatting, servering og catering
- Jordbruk og gartneri
- Fiskeindustribedrifter
- Elektro
- Godstransport på vei
- Persontransport med turbil
Du kan finne mer om de konkrete satsene i den enkelte bransje her:
Hva er allmenngjøring?
Allmenngjøring av lønns- og arbeidsvilkår skjer ved at en forskrift, som gjelder for både norske og utenlandske ansatte innenfor en bestemt bransje (se over), blir vedtatt av Tariffnemnda. Alle arbeidstakere som jobber innenfor bransjen som forskriften gjelder for har rett til minst de samme lønns- og arbeidsvilkår som er fastsatt av forskriften, uavhengig av:
- om arbeidsgiveren er medlem av en arbeidsgiverorganisasjon eller
- om arbeidstakeren er organisert
Allmenngjøring av tariffavtaler bidrar til å sørge for at arbeidstakere i bestemte sektorer får en rettferdig lønn gjennom lovpålagte minstelønnssatser. Disse satsene justeres regelmessig for å opprettholde en lønn som er i tråd med økonomiske endringer og levekostnader.
Konsekvenser ved brudd på minstelønnsregler
Det er Arbeidstilsynet som fører tilsyn med at arbeidsgivere etterlever minstelønnssatsene etter allmenngjøringsforskriftene. Ved funn av brudd kan de benytte vanlige tiltak som pålegg, stans, tvangsmulkt og overtredelsesgebyr. Arbeidsgiver kan også få bøter eller fengsel hvis forskriftene ikke følges. Å ikke betale lønn er lønnstyveri og straffes etter loven.
Les mer på Arbeidstilsynets artikkel om vedtatte økninger fra 1.november 2024