Kvotert eller rekruttert?
Ubevisst rekruttering kan føre til kvotering og ikke rekruttering, mener ukens podcast-gjest og peker på kravet til kjønnsbalanse i norske styrer.
Christian Heiberg er partner/leder i Visindi Oslo, som blant annet driver med styre- og lederrekruttering.
I ukens episode går han nærmere inn på hva kravet til kjønnsbalanse i norske styrer innebærer, bakgrunnen for kravet, hvem som berøres og selve innføringen.
Han forteller at Visindi har vært opptatt av kjønnsbalanse og mangfold siden oppstarten. Internt diskuterer de mangfold. For hva er det?
– Mangfold kan være så mangt. Det er to typer som vi definerer som mangfold. Den ene er demografisk. Det er den synlige biten, som kjønn, alder og etnisitet. Og så mener vi at det er noe som heter kognitivt mangfold. Og det går mer på det som er usynlig, og det er forskjeller i erfaringer, ideer og perspektiver. Denne lovendringen går på demografien, sier han.
Hvordan sikre seg den beste styrekandidaten?
Selskap som er på utkikk etter styrekandidater bør kartlegge hvilken kompetanse styret allerede besitter – og mangler. I tillegg bør selskapene definere hvilke behov og mål de har.
– Det viktigste er å finne den beste eller den rette kandidaten. Derfor er det viktig for oss å forstå selskapet, strategien og sammensetningen i styret. Så vi gjør kartleggingssamtaler med styreleder, eiere og andre styremedlemmer, for å forstå hva som er av kompetanse i selskapet, hvor selskapet er og hva som er målet fremover, for så å definere en kravprofil som består av ulike kompetanser. Deretter vekter vi hva som er viktigst, sier han.
Ifølge Christian er det viktig å være bevisst på hvorfor man tar kontakt med de ulike kandidatene.
– Da får man (kandidatene) nok en følelse av å være kvalifisert, og ikke kvotert.
Hvordan bli en attraktiv styrekandidat?
I en vanlig rekrutteringsprosess er det potensielle arbeidstakere som tilbyr kompetanse. Styrerekruttering er annerledes. Styreverv er ikke annonsert. Så hvordan bli en aktuell styrekandidat?
– Gjør deg synlig, sier Christian og fortsetter: – Meld deg på ulike databaser hos rekrutteringsselskaper som oss, styrelister osv. Du kan gå på ulike seminarer og konferanser, aktivere nettverket ditt og jobbe med LinkedIn-profilen din.
Hør episoden og lær mer om kravet til kjønnsbalanse i norske styrer, hvordan rekruttering til styret foregår, hvordan sikre seg den beste kandidaten og hvordan bli en aktuell styrekandidat.
Hør Regnskap Norge-podden på Spotify