Flere regnskapsførere varsler om MT

Regnskapsførere meldte om 193 mistenkelige transaksjoner (MT) til Økokrim i 2024. Det er en markant økning fra 138 i 2023.

Del
Flere regnskapsførere melder ifra om mistenkelige transaksjoner. Foto: AdobeStock

Antall regnskapsførere som meldte ifra økte fra 85 til 107 det siste året, viser årsrapporten til Økokrim for 2024 som ble lagt frem i dag.

I 2024 sendte 636 ulike rapporteringspliktig, blant dem ansatte i bank, inn MT-rapporter, en økning med 10 prosent fra 2023. Antallet meldere har økt jevnt de siste årene.

Veiledning for å si ifra

Økokrim mener økningen skyldes hovedsakelig at flere regnskapsførere og eiendomsmeglere, som begge tilhører gruppen rapporteringspliktige, sender inn MT-rapporter.

Økokrim utarbeidet i 2024 to veiledere for to rapporteringspliktige grupper: «Rapportering av mistenkelige forhold – Regnskapsførere» og «Rapportering av mistenkelig forhold – Revisorer». Veilederne ble utarbeidet i tett dialog med aktører i regnskapsbransjen, Revisorforeningen og faggruppen regnskap og revisjon i Økokrim.

Regnskap Norge er derfor ikke overrasket over økningen, men peker også på en vesentlig annen faktor.

Strengere lovverk

– Nytt lovverk stiller enda større krav til kvalitet og etterrettelighet hos statsautoriserte regnskapsførere. God kvalitetsstyring er grunnleggende for ethvert seriøst regnskapsforetak. Det er nå også forsterket i regnskapsførerloven, gjennom krav til forsvarlig kvalitetsstyring, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen.

– Dette handler om kvalitetskontroll, intern kontroll og risikostyring. For autoriserte foretak er dette sentrale innsatsområder for å bistå næringslivet med å etterleve regelverk og å være årvåkne på tegn til hvitvasking og økonomisk kriminalitet, sier Aale-Hansen:

– For oss er tett samarbeid med Økokrim og Finanstilsynet viktig for å få enda bedre innsikt i risikovurderinger og bidra til at alle seriøse og statsautoriserte regnskapsførere og foretak blir enda dyktigere i jobben sin. Ikke minst blir det lettere å identifisere useriøse aktører og luke dem ut av bransjen, sier Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

Opptrer som tilretteleggere

Økokrim peker i sin rapport på at det finnes regnskapsførere med uærlige hensikter, og «har mottatt informasjon om regnskapsførere som tilrettelegger, godkjenner eller ignorerer regnskap hvor det foreligger ulovlige forhold som fiktive faktureringer, skatteunndragelser og svart avlønning av ansatte. Det legges også til rette for utstedelse av fiktive fakturer.»

Økokrim nevner følgende eksempler på innrapporterte forhold der regnskapsførere trolig opptrer som tilretteleggere:

  • Regnskapsfører/regnskapsforetaket har tilknytning til et eller flere
    kriminelle nettverk.
  • Regnskapsfører/regnskapsforetaket foretar uvanlige rekonstrueringer
    av regnskapsdata.
  • Regnskapsfører/regnskapsforetaket godkjenner regnskap hvor det
    tilsynelatende foreligger illegitime forhold.
  • Regnskapsforetaket har ingen nettside eller driftsinntekter.
  • Regnkapsforetakets kunder er registrert uten driftsinntekter,
    men oppført med ansatte.