Nøkkelprinsipper for utarbeidelse av troverdige bærekraftsrapporter
Mange virksomheter går nå i gang med å utarbeide sin første bærekraftsrapport i tråd med VSME-standarden. Slik unngår du grønnvasking gjennom fem grunnleggende prinsipper for bærekraftsrapportering.

For å sikre at virksomhetens bærekraftsrapport blir et verdifullt verktøy med vesentlig og troverdig informasjon, bør alle starte med å gjøre seg kjent med grunnleggende prinsipper for bærekraftsrapportering. Dersom virksomheten følger disse, reduseres risikoen for grønnvasking.
Fem grunnleggende prinsipper for bærekraftsrapportering
Den frivillige standarden for bærekraftsrapportering, VSME, understreker at all informasjon som rapporteres skal være relevant, troverdig, sammenlignbar, forståelig og etterprøvbar.
1. Relevant
Informasjonen må være relevant og av betydning for å forstå virksomhetens påvirkning på miljø og mennesker, samt hvordan miljømessige og sosiale forhold påvirker virksomhetens økonomiske stilling.
2. Troverdig
Dataene må være nøyaktige, balanserte og verifiserbare, uten overdrivelser eller utelatelse av vesentlig informasjon.
3. Sammenlignbar
Rapporten skal inneholde data som kan sammenlignes over tid (med foregående år) og med andre virksomheter i samme sektor.
4. Forståelig
Informasjonen skal være tydelig presentert og lett å forstå for de tiltenkte brukerne og interessentene.
5. Etterprøvbar
All informasjon må kunne kontrolleres og verifiseres av en tredjepart.
Unngå grønnvasking gjennom transparent rapportering
Grønnvasking handler om å fremstille virksomheten som mer miljøvennlig enn den faktisk er. Det er ikke bare etisk problematisk, men kan også føre til omdømmetap og juridiske konsekvenser.
For å unngå dette bør virksomheten rapporter helhetlig ved å inkluder både positive og negative påvirkninger virksomheten har på kort og lang sikt. Forsøk å være spesifikk og konkret ved å unngå vage formuleringer og udokumenterte påstander.
Husk å opplys om utslipp i verdikjeden, kjent som «Scope 3» dersom det er vesentlig. Virksomheter som driver med produksjon, landbruk, bygg og anlegg eller emballasje vil sannsynligvis ha vesentlige Scope 3-utslipp. Disse vil derfor kunne ansees som relevante i forbindelse med rapportering.
Sørg for å dokumentere metoden(e) som brukes i form av å redegjøre for hvordan data er innhentet og beregnet.
Rapportering som et strategisk verktøy
Å utarbeide en bærekraftsrapport handler ikke bare om å etterleve formelle krav, men om å gi et ærlig og balansert bilde av virksomhetens påvirkning og arbeid med bærekraftsforhold. Ved å følge prinsippene om relevans, troverdighet, sammenlignbarhet, forståelighet og etterprøvbarhet, kan virksomheter ikke bare unngå grønnvasking, men også bruke rapporteringen som et strategisk verktøy for å forbedre sin miljømessige og sosiale profil. Det vil rett og slett være et konkurransefortrinn.
For virksomheter som nå starter arbeidet med bærekraftsrapportering, er det viktig å huske at dette er en utviklingsprosess. Start med de områdene virksomheten har god kontroll og tilgjengelig data på, og utvid rapporteringen gradvis i takt med tilgang til mer data og selskapets eget bærekraftsarbeidet.
Husk at mye av informasjonen ligger tilgjengelig i regnskapssystemet.