EFRAG har revidert og forenklet VSME-standarden

EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) har publisert revidert forslag til frivillig standard for bærekraftsrapportering for SMB. Standarden skal overleveres EU-kommisjonen i desember.

Del
VSME fra EFRAG skal bidra til å forenkle bærekraftsrapporteringen for små og mellomstore virksomheter. Foto: Song_about_summer, Adobe Stock

Ny ESRS VSME (Voluntary Small Medium Enterprises European Sustainability Reporting Standards) fra EFRAG skal bidra til å forenkle bærekraftsrapporteringen for små og mellomstore virksomheter.

EFRAG-sekretariatet møttes 30. oktober 2024 for å diskutere og initiere godkjenning av VSME-standarden i EFRAG SRB (Sustainability Reporting Board).

Det er gjennomført en rekke endringer på bakgrunn av innspillene som har kommet i høringsrunden, workshops og andre innspillsmøter.

Noen av forenklingene er:

  • Fjerner vesentlighetsanalyse
  • Endret modulstruktur
  • Fokus på forenkling og verktøy for SMB-er
  • Nye rapporteringspunkter og krav
  • Avgrensning av sensitive data

Les mer om forenklingene under.

EFRAG er inspirert av NSRS

Regnskap Norge har gjennom styret i NSRS (Nordic Sustainability Reporting Standard) bidratt i høringen og workshops, og ser at flere av innspillene har blitt ivaretatt.

Den nordiske standarden er nylig oppdatert i tråd med første utkast til VSME. Ettersom NSRS-styret har fått gjennomslag for flere av sine forslag i siste versjon av VSME, er det få endringer som er nødvendig. Det viser nok en gang at EFRAG har latt seg inspirere av den nordiske standarden.

Videre opplever Regnskap Norge at det er uheldig at enkelte områder er utelatt, da de enten er vesentlige for å kunne etterleve norske regelverk eller rapporteringsplikter. Disse områdene vil trolig bli videreført som frivillig rapporteringspunkt i den nordiske standarden.

Dette er noen av forenklingene i revidert VSME

EFRAG har forenklet VSME-standarden i revidert forslag. Her er noen av forenklingene:

Fjerner vesentlighetsanalyse

Standarden krever ikke lenger en vesentlighetsanalyse da det ble ansett for å være en byrde for små og mellomstore bedrifter (SMB-er).

Standarden fokuserer i stedet på forhåndsdefinerte områder som klimarisiko, biologisk mangfold og arbeidsforhold. Dette gjør det lettere for selskaper å rapportere uten å måtte utføre dyptgående analyser.

Regnskap Norge mener fortsatt en vesentlighetsanalyse kan være viktig for små og mellomstore virksomheter for å sikre en helhetlig forståelse av både finansielle og ikke-finansielle faktorer som påvirker en virksomhet.

Ved å gjennomføre en slik analyse kan man identifisere hvilke aspekter som er vesentlige for både interne og eksterne interessenter. Dette gir en mer nyansert og balansert vurdering av risikoer og muligheter, og bidrar til bedre beslutningstaking og strategisk planlegging.

Endret modulstruktur

Den tidligere «Business Partners»-modulen er omdøpt til «Comprehensive Module», og «Narrative-PAT»-modulen er fjernet, men flere av punktene er innlemmet i de to andre modulene. Kun to moduler, Basic og Comprehensive, beholdes i den endelige strukturen.

Dette er en forenkling av modulene, noe som også NSRS-styret foreslo i form av å slå sammen «Narrative-PAT» med «Business Partners». NSRS-styret kommenterte videre at flere av elementene i Narrative-PAT-modulen fortsatt er viktig. Det er derfor bra at flere av disse forholdene er innlemmet i de endelige modulene.

Videre tar EFRAG sikte på å innlemme en tredje modul knyttet til taksonomi-tilpasning, men dette er utsatt frem til det er klarhet fra Platform of Sustainable Finance om innhold og kravene.

Fokus på forenkling og verktøy for SMB-er

Forenklinger er gjort for å gjøre standarden mer praktisk anvendbar for SMB-er.

Det fremkommer også at det er tydelig etterspørsel etter en nettbasert plattform som kan støtte SMB-er i bærekraftsrapporteringen. Plattformen vil ikke bli utviklet av EFRAG. Derimot er det opp til Europakommisjonen å beslutte om og hvordan en slik plattform kan utvikles og gjøres tilgjengelig etter at VSME-standarden er godkjent.

Nye rapporteringspunkter og krav

Flere rapporteringspunkter er lagt til, fjernet eller justert, inkludert klimarisiko, biologisk mangfold og arbeidsforhold. Dette er en konsekvens av tilbakemeldinger fra SMB-er, samt banker og store foretak.

Noen av områdene som er endret er:     

B 11 – Workers in the value chain, affected communities, consumers and end-users

Det har ifølge EFRAG vært delte meninger om kompleksiteten og nødvendigheten av å inkludere informasjon om bærekraftige forhold. SMBene som EFRAG har vært i kontakt med foreslo å flytte eller slette punktet, og ba om at positive påvirkninger skulle inkluderes. Bankene var delt i synet på om det er viktig eller ikke. Etter offentlig høring, ble B11 fjernet, og informasjonen ble flyttet til B2.

Regnskap Norge er enig i at det er behov for forenklinger i rapporteringen. Regnskap Norge mener det er behov for utdypende informasjon om disse forholdene i en bærekraftsrapport, spesielt dersom virksomheten er omfattet av Åpenhetsloven.

B 2 – Practices for transitioning towards a more sustainable economy

Som nevnt over utvides området ved å innlemme forhold om verdikjeden og elementer fra «Narrative-PAT-modulen». Flertallet av SMBene mener at informasjonen er gjennomførbar, med forslag om å inkludere filantropiske aktiviteter og tiltak for god balanse mellom arbeid og fritid.

Banker mener det er essensielt å inkludere retningslinjer for utslippsreduksjon og ESG-opplæring.

På bakgrunn av høringsinnspillene ble det besluttet å integrere N3 og N5 i B2, inkludere retningslinjer for bærekraft og fremtidige initiativer, og dekke tidligere B11-arbeid i verdikjeden.

Regnskap Norge mener B2 blir et viktig område og ser behov for god veiledning til norske virksomheter da det vil være nasjonale forhold som kan være vesentlig å rapportere på, selv om standarden er forenklet.  

Disclosure BP 10 – Work-life balance

Basert på innspill fra høringsrunden oppgir flertallet av SMBene at BP10 er gjennomførbart, men noen stiller spørsmål ved relevansen, og noen mener det er for vanskelig å rapportere. Det ble også foreslått å utvide omfanget til å dekke mer omfattende mål for balanse mellom jobb og fritid.

Bankene er ifølge EFRAG delt; flertallet ser det som irrelevant, og noen mener kun mellomstore foretak bør rapportere på work-life balance.

Store foretak anser BP10 som gjennomførbart, men meninger om relevansen er delte.

EFRAG har derfor besluttet å fjerne BP10.

I Norge har norske arbeidstakere allerede rett på foreldrepermisjon, men Regnskap Norge tror det vil være virksomheter som ønsker å ha mulighet til å redegjøre for hvordan de tilrettelegger for foreldrepermisjon og tilhørende goder. Virksomheter som har ekstra tilrettelegging vil kunne ha en fordel av å fremme dette i sin rapport

Avgrensning av sensitive data

Bedrifter kan slippe å rapportere sensitive data hvis dataene vurderes å ha kommersiell verdi eller kunne påvirke selskapets økonomi negativt. Disse endringene og forenklingene gjenspeiler tilbakemeldingene fra banker, SMB-representanter og andre brukere, med mål om å skape en standard som både er brukervennlig og tilpasset mindre bedrifters behov for rapportering av bærekraft.

Hva skjer med den nordiske standarden, NSRS?

NSRS vil bli oppdatert når endelig versjon er overlevert til EU-kommisjonen i slutten av desember.

Enkelte frivillige elementer blir trolig beholdt ettersom disse ansees som vesentlige for det nordiske markedet, eksempelvis rapportering på foreldrepermisjon.

Regnskap Norge mener det er gode grunner til å gå gang med rapporteringen med nåværende versjon, da det gir et godt grunnlag for virksomhetens bærekraftsrapport. 

Den nordiske standarden kan lastes ned på nsrs.eu.

Fakta:

Hvem skal rapportere etter VSME ESRS standarden?

Små og mellomstore virksomheter som ikke er børsnoterte eller omfattet av CSRD.

Hvor finner jeg revidert versjon fra EFRAG?

Du finner revidert versjon på EFRAGs nettsider.

Hvor finner jeg informasjon om møtet 30. oktober?

Sakspapirer fra EFRAG SRB-møte finner du på EFRAGs nettsider

Vil du lære mer om bærekraftsrapportering? Sjekk ut kursene våre her.