CSRD ønskes velkommen av globale virksomheter

Det viser en undersøkelse fra PwC. Respondentene mener bærekraftsrapportering vil gi flere forretningsfordeler.

Del
Foto: Adobe Stock

Til tross for at mange har bekymret seg for kommende rapporteringsbyrder som følger av nytt direktiv om bærekraftsrapportering (CSRD), ser store globale virksomheter flere fordeler av å rapportere på bærekraft.

På globalt nivå vil rundt 50 000 virksomheter bli omfattet av CSRD, i Norge er det rundt 1200 virksomheter som må rapportere etter direktivet. De første virksomhetene må rapportere i 2025 for regnskapsåret 2024.

Blant de som har svart på undesøkelsen, oppgir rundt tre fjerdedeler av selskapene som forbereder seg på å rapportere, inkludert selskaper utenfor EU, at de i større grad tar hensyn til bærekraft i beslutningsprosesser, eller at de planlegger å gjøre det.

Selskapene sier at rapportering etter CSRD vil gi flere forretningsfordeler, til tross for at de sliter med stramme tidsrammer og kompleksiteten ved å implementere reguleringen. Noen av fordelene de viser til er bedre miljøprestasjoner, forbedret engasjement med interessenter og risikoreduksjon.

Klar innen fristen

Et annet funn i undersøkelsen er at de fleste respondentene er sikre på at de er klare til å rapportere etter CSRD innen nødvendig dato. Undersøkelsen viser også at selskapene er mest trygge på å rapportere på temaer som generelt er inkludert i eksisterende rapporteringer, som eks arbeidsstyrke, forretningsetikk og klimaendringer, men mindre sikre på temaene innen biologisk mangfold, sirkularitet, forurensning og arbeidere i verdikjeden.

Undersøkelsen viser også, ikke overraskende, at virksomheter som har kommet lengre med det innledende kartleggingsarbeidet er mer sikre på at de klarer å levere, enn de som er i starten av dette arbeidet.

Tverrfaglig samarbeid og regneark som verktøy

De fleste selskapene involverer flere fagområder i arbeidet og 96% har allerede involvert ansatte i økonomiavdelingen i arbeidet eller planlegger å involvere de. Videre fremkommer det at relativt få selskaper bruker avanserte verktøy og teknologifunksjoner, derimot rapporterer hele 74% at de bruker regneark. Årsaken er at rapporteringens omfang og dybde er en enorm utfordring når tverrfaglige team må samle inn, verifisere og konsolidere mange nye datatyper.

Mye av denne informasjonen mangler i selskapenes sentrale ERP-systemer og må dermed spores opp manuelt fra regneark og andre dokumenter (f.eks. fakturaer) som er spredt i virksomheten. Dermed vil vi kunne vente oss betydelig investeringsvilje på å utvikle eksisterende systemer eller nye systemer for deling av data.

Om undersøkelsen:

  • Gjennomført i april og mai 2024 av PwC
  • Undersøkelsen har blitt besvart av 547 ledere og erfarne fagfolk fra over 30 land og områder
  • 60% av selskapene er basert i EU
  • Over halvparten av selskapene har årlige inntekter over 1 mrd USD
  • Representerer sektorer fra: produksjon (25 %), finansielle tjenester (21 %), teknologi, media og telekommunikasjon (18 %), forbruker og detaljhandel (14 %), energi, verktøy og ressurser (13 %), og helsevesen (7 %).


Les hele undersøkelsen fra PwC