Stedlig kurs

Likviditetsbudsjettering og oppfølging

Oppdatering:
Regnskapsfører
Revisor
  • Regnskapsfører:
  • Finansregn. 4
    Klokke Klokke ikon
  • Revisor:
  • Finansregn. 4
    Klokke Klokke ikon
!

Utgått kurs

Dette kurset er utgått og kan ikke lenger kjøpes. Gå til kursoversikt for alternativ.

Om kurset

En del bedrifter sliter med økonomien på grunn av dårlig styring og manglende likviditet - kanskje på tross av potensielt god lønnsomhet. I dette kurset vil vi lære å lage et likviditetsbudsjett for en bedrift der vi bruker en enkel, men effektiv modell. Kurset er publisert i 2018.
Del:

I kurset får du systematisk innblikk i gjennomføringen av likviditetsbudsjettet, og lærer å se sammenhengen mellom budsjettet, balansetallene og andre faktorer som investeringer, emisjoner og kapitalbinding.
Verktøyet er enkelt, og du kan raskt kan ta det i bruk i egen bedrift eller for dine kunder. Resultatet vil snart vise seg på bunnlinjen.

Målgruppe

Kurset er særlig aktuelt for de som ønsker å lære mer om likviditetsstyring, spesielt med tanke på utforming av likviditetsbudsjettet. Likviditetsplanlegging er en særdeles krevende oppgave som inneholder mye usikkerhet. For å kompensere for dette blir det lagt stor vekt på simuleringer for å se hvordan likviditeten endrer seg etter forskjellige scenarier. Samtidig ser vi på hvilke forhold som fører til anstrengt likviditet, og hvilke tiltak som bør gjennomføres for å sikre at likviditeten ikke "lekker" ut av bedriften. Vi ser videre på beste praksis i oppfølging av eiendeler og gjeld for optimal likviditetsstyring. For å få utbytte av kurset må det være en klar intensjon om å utvikle bedre systemer for likviditetsstyring.

Innhold

Kurset er bygget opp rundt en case-situasjon der en bedrift er kommet i en vanskelig likviditetssituasjon grunnet for lite fokus på dette tidligere. NB! Det er viktig at deltakere laster ned casen til bruk underveis i kurset. Vi setter opp likviditetsbudsjettet ut fra et resultatbudsjett, balansen og informasjon om investeringsplaner. Deretter ser vi på hvordan likviditeten endrer seg når vi simulerer endringer i effektive kredittider for kunder og leverandører.

Vi går grundig gjennom prinsippene for aktiv styring av eiendeler og gjeld i en bedrift både for å frigjøre likviditet, men også for å møte vanskelige tider. Vi viser hvordan vi kan anvende verdier og tall fra økonomisystemet for å få indikasjoner om likviditetsutviklingen.

Kurset drøfter aktiv likviditetsbudsjettering ved hjelp av:  
  • Økonomisystemet med faktiske kundefordringer og leverandørgjeld, skyldig MVA, skattetrekk, arbeidsgiveravgift og feriepenger
  • Verdier fra budsjetter, reviderte budsjetter og prognoser
  • Kontantstrøm fra budsjetter og prognoser 
  • Forfall på inngående balanse
  • Forfall på regnskapsposter fram til inneværende periode
  • Kontantstrøm på budsjetter og prognoser fra og med inneværende periode.

Gjennomføring

Nettkurset deler seg inn 4 sekvenser med en teoretisk innføring, en gjennomgang av oppgaven som skal løses, og til slutt en gjennomgang av oppgaven før det oppsummeres. Halvparten av kurstiden vil deltakeren bruke på å løse oppgaven, det er derfor VIKTIG at deltaker laster ned excel-vedlegget merket "blank". Casen er bygget opp slik at deltakerne vil kjenne igjen vanlige problemstillinger rundt likviditetsstyring og de blir kjent med bruk av en enkel modell som kan anvendes i det praktiske arbeid for styring av likviditeten i egen bedrift eller ute hos andre virksomheter.

Pris

Medlem: 2100,-
Ansatt i medlemsbedrift: 2100,-
Normalpris: 2900,-
* Pris for servering og mva tilkommer

Aktuelle kursdatoer og steder
  • Det er ingen planlagte kurs akkurat nå